«Φρένο» σε κάθε συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας βάζουν τα απανωτά ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα μας. Με κρούσματα να ξεπερνούν τις 3.000 το μόνο βέβαιο σενάριο είναι ότι μέχρι τον Απρίλιο η κατάσταση στην αγορά θα παραμείνει η ίδια.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου και σταδιακά της αγοράς παίρνουν αναβολή για τον Απρίλιο με ορίζοντα το Πάσχα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι επιστήμονες, ακόμα και η 5η Απριλίου μοιάζει να είναι πολύ νωρίς για το άνοιγμα της οικονομίας αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση κρουσμάτων που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που πολλοί μιλούν για το πικ του τρίτου κύματος του φονικού ιού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επαναλαμβάνοντας χθες πως προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των σχολείων, σημείωσε πως στόχος είναι να ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες με ασφάλεια και με ένα επιπλέον εργαλείο, τα self-test.

 «Πολύ σύντομα, περί τις αρχές Απριλίου, θα είμαστε έτοιμοι» όπως είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση», εξήγησε.

 Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κραυγή απόγνωσης γιατρών και ειδικών για την αύξηση των διασωληνωμένων, αλλά και των κρουσμάτων και ζητούν από τον κόσμο περισσότερη υπομονή και προσοχή, προκειμένου να έχουμε έναν καλύτερο Απρίλιο.

 Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς για άλλο ένα 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό ξεπέρασαν τις 500 σε όλη την επικράτεια.

 Το μεγαλύτερο βάρος φυσικά παραμένει στην Αττική όπου οι ασθενείς πλέον έχουν γεμίσει τις ΜΕΘ, με τις εφημερίες να έχουν εξελιχθεί σε έναν σκληρό αγώνα για τους γιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το Λαϊκό ξεκίνησε την εφημερία του έχοντας μόλις 19 απλές κλίνες covid ελεύθερες, με τους ανθρώπους του νοσοκομείου να αναγκάζονται να βάλουν σε ράντζα ασθενείς με κοροναϊό.

 Είναι χαρακτηριστικό πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα ξεπερνούν και τις 5.000, ενώ στους 699 παραμένουν οι διασωληνωμένοι σε όλη την επικράτεια. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην Αττική και οι γιατροί δίνουν μεγάλη μάχη, κάτι που τόνισε και ο Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του χθες στο Ερρίκος Ντυνάν.

  «Για μια ακόμη νύχτα, ιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό είναι στα νοσοκομεία μας,  κάνοντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο πατριωτικό τρόπο που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν το σεβασμό τους στην Πατρίδα ενόψει των εορτασμών των 200 ετών. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφημερεύουν μαζί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως σήμερα το «Ερρίκος Ντυνάν», και με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, όπως το 251 Γ.Ν.Α και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.  Σας ευχαριστώ  όλους για την τεράστια προσπάθεια την οποία έχετε κάνει» είπε ο υπουργός Υγείας.

 Πάνω από 3.000 κρούσματα, στα «κόκκινα» παραμένει η Αττική

Η πίεση στο σύστημα Υγείας αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα όπως τονίζουν οι ειδικοί, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για άλλη μία φορά χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε πάνω από 3.000 μολύνσεις (3.062), με την Αττική για άλλη μία ημέρα να καταγράψει πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Σχεδόν τα μισά (1.472) αφορούν το Λεκανοπέδιο, με το κέντρο να καταγράφει 338 μολύνσεις, τον Πειραιά 221, ενώ υψηλά είναι τα κρούσματα σε Ανατολική Αττική (192) και Δυτικό Τομέα (214).

 Η Αχαΐα εμφάνισε ξανά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (121), σχεδόν όσα κρούσματα είχε η υπόλοιπη Πελοπόννησος (126), ενώ και στην Θεσσαλία αυξήθηκαν οι μολύνσεις, με την Λάρισα να μετρά 115, την Μαγνησία 50 και την Καρδίτσα 26.

 Παγώνη: Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών, πέφτει ο μέσος όρος

Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε, για ακόμα μία φορά, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη καθώς όπως είπε η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κοροναϊού έχει αυξηθεί από 40% έως 60%.

 «Τα κρούσματα είναι πολλά, όπως και οι εισαγωγές. Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών γιατί πέφτει ο μέσος όρος» είπε η κα Παγώνη στον ΑΝΤ1 επαναλαμβάνοντας ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου».

 «Το χειρότερο είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ελάχιστες όμως είναι οι εισαγωγές ηλικιωμένων, λόγω και των εμβολιασμών. Η εισαγωγή ασθενών άνω των 80 έχει μειωθεί κατά 80%», πρόσθεσε.

 Σημείωσε δε ότι όλο και περισσότεροι νέοι χρειάζονται νοσηλεία και μάλιστα, ενώ δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Για αυτό η νεολαία πρέπει να προσέξει πάρα πολύ», πρόσθεσε.

 Αναφέρθηκε δε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι σωστά έπραξε η χώρα μας και δεν σταμάτησε τον εμβολιασμό το τετραήμερο που πολλές χώρες τον «φρέναραν» λόγω των ανησυχιών για επιπλοκές του.