Ένα πολύτιμο προσωπικό δώρο, το πιο πολύτιμο ίσως από όλες τις τιμές και δώρα, που έλαβε κατά τη σύντομη παραμονή του στην Αθήνα, ο Διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ήταν ασφαλώς μία απλή φωτογραφία του πατέρα του, την οποία του πρόσφερε ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Μπεσήρης, κατά την εκεί σημερινή του επίσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμήλα, συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύζυγό της, επισκέφθηκαν την έδρα της Προεδρικής Φρουράς, στο Στρατόπεδο «Τζαβέλλα» στην Ηρώδου Αττικού.

Εκεί η κ.Πρόεδρος του πρόσφερε μία πλήρη ευζωνική στολή αλλά παιδικού μεγέθους για τα εγγόνια του και ο Διοικητής τους εξήγησε στην αγγλική τα στοιχεία της στολής των κανονικών Ευζώνων.



Τελειώνοντας αυτήν την ενημέρωση που εντυπωσίασε τους υψηλούς καλεσμένους, ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς αφού ζήτησε και έλαβε την άδεια από την Πρόεδρο, πρόσφερε στον Διάδοχο του Βρετανικού θρόνου την φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε στην οποία εμφανίζεται ο πατέρας του Πρίγκιπα του Εδιμβούργου Φίλιππος, σε ηλικία 9 ετών, ως Πρίγκηπας Φίλιππος της Ελλάδος τότε, να φορά μία πλήρη – αλλά παιδικού μεγέθους – στολή Εύζωνος της τότε Ανακτορικής Φρουράς και να χαιρετά στρατιωτικά, κοιτώντας τη φωτογραφική κάμερα.

Μάλιστα στο κάτω δεξιό μέρος της φωτογραφίας υπάρχει ιδιόχειρη αφιέρωση του 9χρονου Πρίγκιπος προς την τότε Ανακτορική Φρουρά όπου υπογράφει ως «Philip-1930» και την είχε προσφέρει στη Φρουρά όπου και παρέμεινε στο αρχείο της όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι σήμερα που προσφέρθηκε στο γιό του και μέσω αυτού θα επιστρέψει στον 99χρονο σήμερα Πρίγκηπα!

Ως γνωστό, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, είναι γιός του Πρίγκηπος της Ελλάδος και της Δανίας Ανδρέα (2 Φεβρουαρίου 1882 – 3 Δεκεμβρίου 1944), αντιστρατήγου του Ελληνικού Στρατού, και της Πριγκίπισσας Αλίκης και γεννήθηκε το 1921 στο ανάκτορο του Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Σε αντίθεση με τη Βασίλισσα Ελισσάβετ η οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα ως Βασίλισσα αλλά μόνο μία φορά πιο πριν ως πριγκήπισσα, ο Φίλιππος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα ενώ και ο πατέρας του Πρίγκηπας Ανδρέας μετά το θάνατό του και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκαν τα οστά του και θάφτηκαν στους Βασιλικούς τάφους στο Τατόϊ.

Σε μία λοιπόν από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, σε ηλικία μόλις 9 ετών, έβγαλε και τη προσφερθείσα σήμερα φωτογραφία που δώρισε τότε στην Ανακτορική Φρουρά, νυν Προεδρική, που την επέστρεψε στον κτήτορά της!

Οι «κύκλοι» της Ιστορίας.