Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το σύστημα Υγείας δέχεται έντονη πίεση κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, αυτό μας δυσκολεύει να βάλουμε κάτω δεδομένα ανοίγματος. Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά - σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας» δήλωσε ο κ. Γώγος στο «Mega».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με λάθος αποφάσεις εκ μέρους της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ο καθηγητής σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί».
«Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown (…) και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κόπωση του κόσμου είναι μεγάλη. «Η τήρηση των μέτρων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το να κρατάμε τα βασικά μέτρα παίζει πολύ βασικό ρόλο. Ακόμα και αν κυκλοφορούμε έξω».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό, ο κ. Γώγος δήλωσε:
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει».

Ο καθηγητής εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα παρουσιαστεί ύφεση στην καμπύλη.
«Ελπίζω σε ύφεση της καμπύλης. Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε το σύστημα υγείας γενικότερα. Είναι πανδημία».
«Αν πάει καλά ο έλεγχος των νοσηλειών στα νοσοκομεία, πρέπει να δουλεύουμε το άνοιγμα. Με πολλά τεστ, στοχευμένα, σε κρίσιμους χώρους», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη θνητότητα, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι έχει μειωθεί, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.
Ο κ. Γώγος κάλεσε, παράλληλα, τον ιδιωτικό τομέα να είναι έτοιμος να προσθέσει κλίνες στον δημόσιο τομέα, ενώ, τέλος, τόνισε την ανάγκη να ελεγχθεί η αξιοπιστία των self – τεστ.