Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χθες ως το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Command Transformation/SACT) Γάλλος Πτέραρχος (Ι) Andre Lanata, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σήμερα, συμφώνως με το στρατιωτικό πρωτόκολλο, ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εν συνεχεία του έγινε η επίσημη υποδοχή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο στρατόπεδο «Παπάγου».

Εκεί ο Στρατηγός Φλώρος και ο Πτέραρχος Λανάτα είχαν τόσο κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και επικεφαλής των αντίστοιχων αντιπροσωπειών, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας, ενώ αργότερα τον φιλοξενούμενο Πτέραρχο δέχθηκε σε εθιμοτυπικού χαρακτήρος συνάντηση στο γραφείο του και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενο πάντα από τον Στρατηγό Φλώρο.
26_mar_007

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πτέραρχο Λανάτα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στο περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφαλείας, σταθερότητος και ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Χώρα μας με κράτη της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και επαφών που υλοποιεί με αυτές.

Ακόμα ο Έλληνας Αρχηγός αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της χώρας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στη Συμμαχία με την συμμετοχή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη συνεισφορά της με αμυντικές δαπάνες που παραδοσιακά υπερκαλύπτουν το 2% του κρατικού προϋπολογισμού της.
26_mar_003

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενεργοποίηση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC) στη Σούδα της Κρήτης στο πλαίσιο διευρύνσεως της συνεργασίας της Συμμαχίας με εταίρους και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Από πλευράς του ο Πτέραρχος Λανάτα επιβεβαίωσε τη σημαντική και ουσιαστική συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συμμαχία, εξαίροντας τον ρόλο και την προσήλωση της Ελλάδος στην εκπλήρωση της αποστολής της Συμμαχίας, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τη συνεισφορά της Ελλάδος σε θέματα που αφορούν στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού.