Με ένα νέο όπλο με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας ενισχύεται ο σχεδιασμός για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

 Πρόκειται για τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τον εμβολιασμό και τους τυχαίους ελέγχους ενισχύοντας το «οπλοστάσιο» κατά του αόρατου εχθρού.  

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ενώ και η Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Υποχρεωτικό θα είναι το self testing για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Τις πρώτες ημέρες εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες. 

Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.  Για δήλωση θετικού αποτελέσματος θα δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα selftesting.gov.gr 

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test 

Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις 

Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μία φορά την εβδομάδα

Με το self test θα οδηγηθούμε με ασφάλεια στο άνοιγμα δραστηριοτήτων 

«Η κυβέρνηση υλοποιεί μία νέα δράση σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, η οποία θα μας επιτρέψει, σε συνδυασμό με την πρόοδο εμβολιασμού του πληθυσμού, να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

«Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test), κυρίως για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν». 

Οπως επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, «είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου». 

Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις, όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας. 

«Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους. 

Στη Σλοβακία, επίσης, η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα γρήγορα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Η διαφορά από τα rapid test 

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test. 

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς.  

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Τι θα γίνει αν το self test βγει θετικό
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο rapid από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Τέλος, κάτι σημαντικό: Αν υπάρχουν συμπτώματα, θα πρέπει οι πολίτες να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό
Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις (μια φορά την εβδομάδα)
Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα
Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικό.

Οδηγίες: Πώς γίνεται το self test
  • Καθαρίστε την επιφάνεια που θα ανοίξετε το τεστ. Διαβάστε καλά τις οδηγίες.
  • Πλύντε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
  • Ανοίξτε την ειδική συσκευασία, μην αγγίξετε τη μαλακή περιοχή με τα χέρια σας, ούτε να την ακουμπήσετε πουθενά.
  • Βάλτε τη μαλακή πλευρά μέσα στο ρουθούνι σας, μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.
  • Περιστρέψετε αργά τη μπατονέτα και τρίψτε ελαφρά στα τοιχώματα, αρκετές φορές.
  • Επαναλάβετε και στο άλλο ρουθούνι, με τον ίδιο τρόπο.
  • Στη συνέχεια, αναμειγνύετε το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο κιτ και αναμένετε το αποτέλεσμα.
  • Βάλτε το χρησιμοποιημένο τεστ στην ειδική σακούλα που βρίσκετε μέσα στη συσκευασία, ακολουθήστε τη διαδικασία απόρριψης όπως αυτή περιγράφεται στο κουτί.
SELF-1-391x600-1