Ο Χουράμ είναι σήμερα 26 ετών και ζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία μόλις 16 ετών έχασε το δεξί χέρι του σε ένα φρικτό εργατικό ατύχημα που του στέρησε κάθε δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Καταδικασμένος στην αυτολύπηση, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το Πακιστάν και την οικογένειά του, ζητώντας άσυλο στην Ελλάδα καθώς και την ευκαιρία να συνεχίσει τη ζωή του όπως την ονειρευόταν από μικρός. Όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ, οι άνθρωποι με αναπηρία στη χώρα του βρίσκονται στο περιθώριο κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, και οι πιθανότητες να βρουν εργασία είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

«Μέσα στο σπίτι εισέπραττα αγάπη από τους δικούς μου και ήμουν προστατευμένος, έξω όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ένιωθα άσχημα» ανέφερε εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει καταφύγιο στη χώρα μας. Το μόνο που θέλει τώρα είναι να μπορέσει να βάλει πρόσθετο μέλος ώστε η ζωή του να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πριν από 10 χρόνια. Ως αιτών άσυλο έχει πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα Υγείας μόνο για επείγουσες περιπτώσεις, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης τεχνητού μέλους.

Ο Χουράμ θέλει να γίνει δάσκαλος

Τον νεαρό Χουράμ, τον οποίο γνώρισαν μέσα από τις εθελοντικές δράσεις τους, θέλησαν να βοηθήσουν οι άνθρωποι της Οικολογικής Οργάνωσης «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπαν οι ίδιοι, εντυπωσιάστηκαν από το ήθος και τη θέλησή του για προσφορά, γι’ αυτό και ξεκίνησαν μια καμπάνια με τίτλο «Second Hand, Second Life / Νέο χέρι, νέα ζωή», που «τρέχει» ήδη στην πλατφόρμα fundrazr. Ο 26χρονος ενσωματώθηκε πολύ γρήγορα στην εθελοντική ομάδα. «Εδώ νιώθω ασφάλεια. Σαν να είμαι στην οικογένειά μου» λέει ο Χουράμ που φοιτά σε εσπερινό σχολείο. Και μπορεί τα ελληνικά να του φαίνονται κάπως δύσκολα, όπως λέει, ωστόσο δεν το βάζει κάτω και είναι αποφασισμένος να τα μάθει καλά ώστε να μπορέσει να σπουδάσει. «Θα μου άρεσε να γίνω δάσκαλος κι αν δεν τα καταφέρω θέλω να ασχοληθώ με τη ραπτική, μια τέχνη που την έμαθα στη χώρα μου» αναφέρει.

«Ο λόγος που επιθυμούμε να του εξασφαλίσουμε το πρόσθετο μέλος είναι για να γίνει και πάλι πλήρως λειτουργικός. Να αυτοεξυπηρετείται, να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί και να απολαμβάνει ξανά τη ζωή» τονίζουν όσοι ξεκίνησαν την καμπάνια για να τον βοηθήσουν να αποκτήσει νέο χέρι. «Ένα νέο χέρι θα με κάνει να νιώσω καλά και θα μου δώσει αυτοπεποίθηση ώστε να παλέψω για το μέλλον μου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χουράμ, που θεωρεί πως όταν υπάρχει εσωτερική δύναμη και θέληση, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που χρειάζεται για την απόκτηση του πρόσθετου μέλους είναι 13.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ONTIME»