Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου, και ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η τριεθνής συνεκπαίδευσης ανδρών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΗΠΑ – «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας» που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές των νομών Αττικής και Λαρίσης.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση ήταν επικεντρωμένη σε αντικείμενα ελευθέρας πτώσεως και στατικού ιμάντα σε ζώνες ρίψεως στις περιοχές της Αττικής και της Λάρισας, με την πραγματοποίηση αλμάτων ελευθέρας από μεγάλα ύψη HALO/HAHO (High Altitude Low Opening/HALO και High Altitude High Opening/ HAHO) καθώς και Στατικού Ιμάντα (Static Line), ημέρα και νύχτα.

Πρόκειται για τεχνικές διεισδύσεως ομάδος ανδρών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε εχθρική περιοχή για την εκτέλεση συγκεκριμένης αποστολής.
Στην μεν περίπτωση HAHO η ομάδα πέφτει από αεροσκάφος που πετά σε πολύ μεγάλο ύψος, συνήθως φορώντας και μάσκες παροχής οξυγόνου και ανοίγει αμέσως τα αλεξίπτωτα, διανύοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις απαρατήρητοι που μπορούν να φτάσουν και τα 40 χιλιόμετρα από το σημείο που άφησε τα μέλη της ομάδος το αεροσκάφος.
Στην άλλη περίπτωση HALO, τα μέλη της ομάδος πέφτουν πάλι από πολύ μεγάλο ύψος, αλλά ανοίγουν τα αλεξίπτωτά τους σε πολύ χαμηλό ύψος, επιδιώκοντας έτσι την αιφνιδιαστική και ταχεία διείσδυση στην εχθρική περιοχή και στο στόχο.
30_mar_00


Από ελληνικής πλευράς στην εκπαίδευση αυτή συμμετείχε προσωπικό της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, ένα ελικόπτερο γενικής χρήσεως UH-1H Huey και ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, καθώς και ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από πλευράς των ΗΠΑ συμμετείχε προσωπικό του 10th Special Forces ενώ από πλευράς της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων.
30_mar_002


Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό από τη γειτονική μας χώρα που συμμετείχε στην συνεκπαίδευση είναι απόφοιτοι του σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) που εκτελέστηκε στη σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) το 2020.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ