Πολλές επιφυλάξεις για το εάν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα εκφράζουν πλέον οι ειδικοί με τους περισσότερους να λένε πως δεν υπάρχουν περιθώρια παρά μόνον για άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις και επέκταση κατά μία ώρα, έως τις 10 το βράδυ, του χρόνου παραμονής του πληθυσμού σε χώρους εκτός της οικίας του.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων και φυσικά των θανάτων, «που δεν είναι χαμηλός», δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη. Κοντολογίς, σήμερα και αύριο οι επιστήμονες πιθανολογείται ότι θα εισηγηθούν επαναλειτουργία της αγοράς από 5 Απριλίου με προκαθορισμένα ραντεβού στην είσοδο για την παραλαβή των εμπορευμάτων (click away), επιστροφή στα θρανία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τις 12 Απριλίου και μερική επανέναρξη δικαστηρίων ή στις 5 ή στις 12.

Πάντως, αν τα μεγέθη συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ώρες, τότε δεν θα ληφθεί καμία απόφαση παρά μόνο για το θέμα των μετακινήσεων και θα ζητηθεί εκ νέου η αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων από τις αστυνομικές δυνάμεις.