Με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα θα γίνει η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του κάθε Δευτέρα υπεύθυνη δήλωση του γονέα, όπου θα αναγράφεται ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κοροναιό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.
Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπορεί να μπει στην τάξη.

Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση οι απουσίες των μαθητών που θα είναι θετικοί στα τεστ δεν θα προσμετρώνται.

Από αύριο Παρασκευή 2/4 οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών

Εν τω μεταξύ, από αύριο, Παρασκευή 2 Απριλίου, ενεργοποιείται η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό είναι της τάξης του 30%.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε σήμερα πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά:
«Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα στις 12 Απριλίου αναμένεται να ανοίξουν τα Λύκεια και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως τα Γυμνάσια. Γρίφος τι θα γίνει με τα δημοτικά, αφού το σενάριο να ανοίξουν μαζί με τα γυμνάσια δεν φαίνεται πολύ πιθανό, και όπως όλα δείχνουν το άνοιγμά τους πηγαίνει για αμέσως μετά το Πάσχα, στις 10 Μαΐου. 

Εκτός απροόπτου, στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου, καθώς είναι τεχνικά αδύνατον να ανοίξει μόνο η Γ’ τάξη εφόσον ο ίδιος εκπαιδευτικός δεν μπορεί ταυτόχρονα να διδάσκει δια ζώσης (στη Γ’ Λυκείου) και εξ αποστάσεως (στις Α’ και Β’ Λυκείου).

Για την επανέναρξη των τριών τάξεων του Γυμνασίου ακούγονται είτε άνοιγμα μια εβδομάδα μετά τα Λύκεια, δηλαδή στις 19 Απριλίου, είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου

Σημειώνεται ότι τι υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.