Από τα φαρμακεία που θα γίνεται η δωρεάν διανομή τους, στον καναπέ του σπιτιού μας. Μέσα από μια διαδικασία γρήγορη, απλή και ανέξοδη θα ελέγχουμε μόνοι αν είμαστε θετικοί στον κορωνοϊό.

Στον «πυρετό« των self-test

9.500.000 self-test βρίσκονται στον δρόμο για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να ποντάρουν πολλά για τον έλεγχο της διασποράς, αλλά πολίτες και φαρμακοποιούς να εκφράζουν για ακόμα μία φορά αγωνίες και απορίες. Στόχος για την πρώτη παρτίδα που αριθμεί 9.500.000 self-test και θα φτάσουν σε 100 φαρμακαποθήκες της χώρας, είναι να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με στόχο να ανοίξουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου, σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές, αλλά και σε δικαστικούς υπαλλήλους. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους ένα rapid test την εβδομάδα και συνολικά 4 τον μήνα. Όσοι θελήσουν να προμηθευτούν περισσότερα, θα πρέπει να τα πληρώσουν με τη τιμή αγοράς όμως να μην έχει κλειδώσει ακόμα.

Στην κυβέρνηση υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες με self-test, με τις 5 να προκρίνονται. Οι τιμές αγοράς για το κράτος κυμάνθηκαν από 2,29 μέχρι 4 ευρώ για το καθένα. Έτσι, το κόστος για τα 9,5 εκατομμύρια τεστ ανέρχεται σε 30,1 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς θα γίνεται το τεστ

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και ο καθένας θα μπορεί να το κάνει μόνος στο σπίτι. Αφού πάρουμε το δείγμα με την μπατονέτα, τη βυθίζουμε στο πλαστικό δοχείο που περιέχει ένα εκατοστό υγρό.

Αν το τεστ βγει θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώσει στη νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει μια σαφής εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα self-test έρχονται στη χώρα με στόχο να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της αγοράς και των σχολείων, με τους φαρμακοποιούς να ζητούν απαντήσεις σε σημεία που χαρακτηρίζουν θολά και το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι ήδη έντονο.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Από το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η τροφοδοσία της χώρας με self-tests, τα οποία θα παραδοθούν στα φαρμακεία. Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν στους πολίτες, ωστόσο θα υπάρχει προτεραιότητα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν πρώτοι τα τεστ, με σκοπό τη Δευτέρα στις 12 Απριλίου να ανοίξουν τα λύκεια.

Δείτε το σχετικό βίντεο: