Με τη συμμετοχή και δύο τουρκικών πλοίων, τα οποία συμμετείχαν στη ΝΑΤΟ Δύναμη Ναρκοπολέμου SNMCMG2, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με επιτυχία η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου με την επωνυμία «Αριάδνη 21», που διεξήχθη το διάστημα από Σάββατο 27 Μαρτίου έως Κυριακή 4 Απριλίου 2021, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.

Από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», ως πλοίο έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ) Πλοιάρχου Α. Ρόκα ΠΝ, το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ», η κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», οι μονάδες της Μονίμου Αντιναρκικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG2) αποτελούμενη από το τουρκικά πλοία TCG “SOKULLU MEHMET PASA” και το ναρκοθηρευτικό TCG “AYVALIK”, το γαλλικό ναρκοθηρευτικό FS “ORION”, το ισπανικό ναρκοθηρευτικό ESPS “TAJO”, το βουλγάρικο ναρκοθηρευτικό BGS “TSIBAR”, το ιταλικό ναρκοθηρευτικό ITS “TERMOLI”, το ρουμανικό υδρογραφικό RΟS “A. CATUNEANU”, ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο ΑΒ-212ASW της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, καθώς και αξιωματικοί παρατηρητές από την Αίγυπτο και τη Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα άσκηση, τύπου INVITEX, διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση πάντα στην περιοχή των προσβάσεων του Πατραϊκού κόλπου και γενικότερα του Ιονίου πελάγους και περιλαμβάνει «εκπαιδευτικά αντικείμενα διαφόρων μορφών πολέμου με έμφαση στο ναρκοπόλεμο με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων. Εστιάζει δε στη δοκιμή και αξιολόγηση των διαδικασιών ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής σε συμμαχικό πλαίσιο», όπως σημειώνεται από το ΓΕΝ.