Στο μικροσκόπιο των Αρχών για την υπόθεση της Marfin έχουν μπει μία γυναίκα και ένας άνδρας, ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να είναι αυτός που καθοδήγησε την επίθεση που έγινε στις 5 Μαΐου 2010 και είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 3 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία έγκυος.

Σύμφωνα με το MEGA, η επαναδιερεύνηση της υπόθεσης εμπρησμού της Marfin φαίνεται να στηρίζεται και σε κρίσιμη μαρτυρία ατόμου του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, που γνώριζε πρόσωπα και λεπτομέρειες για τους δράστες και τις κινήσεις τους εκείνη τη μοιραία μέρα. Με βάση αυτή τη μαρτυρία, αναζητήθηκε νέο οπτικό υλικό, στοχευμένο για 4 με 5 υπόπτους, για το φονικό εμπρησμό της Marfin, αλλά και για τον εμπρησμό σε βιβλιοπωλείο στην οδό Σταδίου. Μάλιστα, η ίδια ομάδα υπόπτων φέρεται να έκανε εμπρηστικές επιθέσεις σε Εφορία και σε γραφεία νομαρχίας, στην πλατεία Συντάγματος. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις για την πολύκροτη υπόθεση της Marfin.

Η τωρινή έρευνα δεν επιχειρεί να επανεξετάσει στα «τυφλά» το φάκελο της υπόθεσης, τα βίντεο κ.λπ., όπως σημειωνόταν μέχρι τώρα, αλλά έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους με βάση τις αναφορές εκ των έσω. Η ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωσε στοιχεία και οπτικό υλικό με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις για τις κινήσεις τους στην αρχή της διαδήλωσης, όταν δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, φαίνεται να έχει συγκεντρωθεί υλικό που δείχνει ότι τα ίδια άτομα, αφού κατέκαψαν το υποκατάστημα της Marfin, συμμετείχαν στον εμπρησμό οικονομικής υπηρεσίας και γραφείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Ήταν 5 Μαΐου 2010, όταν η Αθήνα φλεγόταν για το πρώτο Μνημόνιο. Τουλάχιστον 150.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την Αστυνομία, πραγματοποιούσαν τη μαζικότερη -ίσως- πορεία που είχε γίνει κατά του Μνημονίου στη χώρα. Στις 2 το μεσημέρι, η πορεία περνούσε από την οδό Σταδίου. Στον αριθμό 23, στη MarfinBank, τρεις κουκουλοφόροι έσπασαν το τζάμι της εισόδου. Πέταξαν μία μολότοφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη. Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας κατάφεραν να βγουν σώοι. Τρία άτομα εγκλωβίστηκαν και πέθαναν: Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, έγκυος τεσσάρων μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 χρόνων, και η Παρασκευή Σούλια, 32 χρόνων.

Σημειώνεται ότι τα άτομα που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση αθωώθηκαν αμετάκλητα. Η Αστυνομία είχε προχωρήσει τότε στη σύλληψη ενός ατόμου, που φέρεται να είχε σπάσει με βαριοπούλα την είσοδο της τράπεζας και να πέταξε μέσα μολότοφ, ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την ενοχή του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time