Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. και η αποκρυπτογράφηση των κωδικών ονομασιών για τα ναρκωτικά ξετύλιξαν το «κουβάρι» για την εξάρθρωση ενός τεράστιου δικτύου εμπορίας, το οποίο προμήθευε με ηρωίνη, κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Το δίκτυο των ναρκωτικών με τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις είχε ως έδρα την Κόρινθο. Φέρεται να ξεκίνησε τη δράση του από τον περασμένο Ιούνιο και προμηθευόταν τα ναρκωτικά από την Αθήνα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν μέτρα προκειμένου να μην εντοπιστούν από τις Aρχές και χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες είχαν δηλώσει σε στοιχεία αλλοδαπών «αχυράνθρωπων». Για τη διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν συνθηματικές εκφράσεις και είχαν συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, αποκαλούσαν την ηρωίνη ως «χώμα» ή «κόκκινη μπλούζα». Όταν αναφέρονταν στην «κότα» ή την «άσπρη μπλούζα», εννοούσαν την κοκαΐνη. Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ειδικές κρύπτες σε αυτοκίνητα και στα σπίτια των συλληφθέντων προκειμένου να μεταφέρει και να κρύβει τα ναρκωτικά. Μετά από πολύμηνες έρευνες, το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου προχώρησε την περασμένη Δευτέρα στις συλλήψεις 33 φερόμενων ως μελών του κυκλώματος στα Εξαμίλια Κορίνθου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 21 άνδρες ηλικίας από 22 έως 55 ετών και 12 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 44 ετών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και των ερευνών στα σπίτια, στις αποθήκες και τα αυτοκίνητα των συλληφθέντων βρέθηκαν περισσότερα από 700 γραμμάτια ηρωίνης, 122 γραμμάρια κάνναβης, 61,1 γραμμάρια κοκαΐνης, ένα περίστροφο, 2 κυνηγετικά όπλα, 36 κινητά τηλέφωνα, 2 ζυγαριές ακριβείας και 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε έρευνα το προηγούμενο διάστημα για την αποδόμηση του κυκλώματος είχαν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 17 κιλά ηρωίνης και 200 γραμμάτια κοκαΐνης. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με κατηγορίες για τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη διακίνηση των ναρκωτικών. Επίσης, τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν για να απολογηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με οπλισμένους αστυνομικούς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time