Επίσκεψη με πολλαπλή σημασία και «ερμηνείες» είχε όλη τη μέρα χθες στην ακριτική Λέσβο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου πραγματοποίησε επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ευθύνης της 98 Ανώτερης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), που εδρεύει στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη και τον Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ Υποστρατήγο Δημήτριο Τσιπίδη (συμπτωματικώς ΟΛΟΙ τους Καταδρομείς και Βατραχάνθρωποι) επισκέφθηκε το Στρατηγείο του Σχηματισμού, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα επιχειρησιακά θέματα και τις δραστηριότητες των Μονάδων του.

Ακολούθως επισκέφθηκε το 2ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής (2ο ΕΤΕΘ), τα Επιτηρητικά Φυλάκια Μήθυμνας και Προβοσκίδας, καθώς και την κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» που ναυλοχεί στον λιμένα της Μυτιλήνης, όπου και «διαπίστωσε το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την άμεση ετοιμότητα αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών θητείας ως προς την εκπλήρωση της αποστολής τους» συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας επισκέψεώς του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ.Ιάκωβο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγο Ελευθέριο Ντουρουντού, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την περιοχή, με έμφαση στην άριστη σχέση και την συνεργασία του συνόλου των τοπικών φορέων με την 98 ΑΔΤΕ στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο λιμένα Μυτιλήνης επισκέφθηκε τα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «050 ΑΡΚΟΙ» και «060 ΦΟΥΡΝΟΙ», καθώς και το ΠΛΣ 115 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα πληρώματα των οποίων συνεχάρη για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους.

Ο Αρχηγός απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό, «εξήρε την προσπάθεια που καταβάλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε καθημερινή βάση και έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην απόλυτα επιτυχή αντιμετώπιση των προκλητικών υβριδικών και μη απειλών του πρόσφατου παρελθόντος στην περιοχή, όπου ο επαγγελματισμός, η αποφασιστικότητα, η διακλαδικότητα, η ευελιξία, η κοινή δράση και η συνεργασία μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων ήταν οι βασικοί παράγοντες της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εμφανιζόμενων καταστάσεων. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για πιστή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19» συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Από την πολύ σημαντική – κατά την άποψή μας – αυτή επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ μπορούν να επισημανθούν τα εξής:
1)Η επίσκεψη αυτή έγινε λίγες μόνο μέρες μετά τις γνωστές πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων στη θάλασσα γύρο από τη Λέσβο και μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη, αλλά αμφίβολη ακόμα αν γίνει λόγω της τουρκικής προκλητικότητος, επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.
2)Έγινε μερικές μόνο μέρες μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναυάρχου ΛΣ Θόδωρου Κλιάρη σε Λέσβο-Χίο. Επομένως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν πληροφορίες ότι «κάτι παίζεται» με τους Τούρκους και πάλι με επίκεντρο το νησί.
3)Στις επισκέψεις του αυτές ο Α/ΓΕΕΘΑ συνοδευόταν από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον νέο Διοικητή της 98 ΑΣΔΕΝ. Μάλλον όχι συμπτωματικώς ΚΑΙ οι τρεις τους είναι Καταδρομείς και εν ενεργεία αλεξιπτωτιστές και Βατραχάνθρωποι, ο δε Αρχηγός είναι ΚΑΙ ίδιο Σχολείο της ΜΥΚ με τον ΑΣΔΕΝάρχη. Επομένως ΟΛΗ η αλυσίδα της Ιεραρχίας ως προς την 98 ΑΔΤΕ πάντα είναι της ΙΔΙΑΣ φιλοσοφίας και τρόπου ενεργείας.
4)Οι «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» επισκέψεις του Αρχηγού στον επικεφαλής της ΕΛΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο, στα πλωτά του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οι ομιλίες του στα πληρώματά τους και οι ανταλλαγές πλακετών με τους κυβερνήτες τους, είναι – για μας – κάτι παραπάνω από απλές «εθιμοτυπικές» επισκέψεις. Και ορθώς.
5)Η πεμπτουσία της σημασίας όλων των προαναφερθέντων βρίσκεται – κατά την προσωπική μας άποψη – στο απόσπασμα εκείνο της ανακοινώσεως του ΓΕΕΘΑ που για το λόγο αυτό παραθέσαμε αυτούσια: «…όπου ο επαγγελματισμός, η αποφασιστικότητα, η διακλαδικότητα, η ευελιξία, η κοινή δράση και η συνεργασία μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων ήταν οι βασικοί παράγοντες της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εμφανιζόμενων καταστάσεων».
Και όποιος κατάλαβε, ΚΑΤΑΛΑΒΕ!

Με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου, ο Κωνσταντίνος Φλώρος ανήρτησε στο twitter,
Στη Λέσβο της Σαπφούς, του Ελύτη, του Μυριβήλη και του Βενέζη, με τους άγρυπνους φύλακες του Ανατολικού Αιγαίου. Υψηλό ηθικό, επαγγελματισμός, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα! 98 ΑΔΤΕ: «ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ»

Δείτε τη σχετική ανάρτηση