Στην επέκταση και εμβάθυνση της ήδη υφιστάμενης πολύ καλής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου αποβλέπει η υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2021.

Η υπογραφή αυτή του νέου ΠΣΣ πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, που έγινε χθες στο ΥΠΕΘΑ στο Στρατόπεδο «Παπάγου».

08_apr_02_002


Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων που θα υλοποιηθούν και στις δύο χώρες, και επικεντρώνεται κυρίως στην διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το γεγονός ότι η ελληνο-αιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ για το τρέχον έτος 2021 προγραμματίζεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω, τόσο με την εκατέρωθεν αξιοποίηση εκπαιδευτικών ευκολιών όσο και με την αναβάθμιση της διακλαδικής ασκήσεως «Μέδουσα» και την διεύρυνση που έχει επιτευχθεί με την συμμετοχή και άλλων φίλων και σύμμαχων κρατών σε αυτήν. Ασφαλώς το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν αμφότερες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητος και ασφαλείας.