Σε υψηλό επίπεδο γι'ακόμη μία ημέρα τα κρούσματα στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το απόγευμα της Παρασκευής 2.747 νέες λοιμώξεις στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή «βράζει» η Αττική, με 1.248 νέες μολύνσεις.

Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.

«Καμπανάκι» για τις νεότερες ηλικίες

Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς- διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του ανοίγματος δραστηριοτήτων. Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είπε η καθηγήτρια.




«Καμπανάκι» Εξαδάκτυλου για κρούσματα: Η πιο κρίσιμη ημέρα είναι αύριο

Για το άνοιγμα το λιανεμπορίου σε Αχαϊα και Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η απόφαση έχει τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις. Για την Αχαΐα το λιανεμπόριο θα λειτουργεί όπως και στην Αθήνα γιατί έχουμε τα καλύτερα στοιχεία μέσα στην εβδομάδα σε ότι αφορά τις νοσηλείες, έχει το πλήρες κλειστό λιανεμπόριο στην Κοζάνη που παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα από τις τρεις πόλεις και ένα ενδιάμεσο στάδιο στη Θεσσαλονίκη το οποίο επιτρέπεται οριακά από την επιδημιολογική εικόνα της πόλης», ανέφερε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Με δισταγμό γίνονται όλα αυτά… ο κίνδυνος είναι εδώ, η χρήση στις δυνατότες που δίνονται πρέπει να είναι προσεκτική», υπογράμμισε ο ίδιος. «Σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα ο δείκτης είναι πολύ κάτω από το 1,1. Σε ότι αφορά τις νοσηλείες είναι στο 1,1. Αυτό δείχνει σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα μια τάση σταθεροποίησης», πρόσθεσε αναφορικά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε την κρισιμότητα του Σαββάτου:

«Τις πρώτες πέντε ημέρες δεν είδαμε κάτι ανησυχητικό. Η μέρα κρίσιμη είναι αύριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ραντεβού και το τρίωρο θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να υπάρχει μια κατανομή των αθρώπων στον χρόνο για να μην έχουμε εικόνες κοσμοπλημμύρας».


Χαρδαλιάς: Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, αλλά όχι την Κοζάνη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, από Δευτέρα 12 Απριλίου αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε από 12 Απριλίου την επαναλειτουργούν των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη. Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο είπε ότι αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:

Για επιφάνειες έως 500 τμ ένα άτομο ανά 25 τμ, για επιφάνειες άνω των 500 τμ, κάθε 100 τμ πλέον των 500 τμ, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.



«Συναγερμό» σήμανε και η Μίνα Γκάγκα για τις μικρότερες ηλικίες

Για το πολύ μεγάλο αριθμό των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων, τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε γρήγορα εξιτήρια. Υπάρχει πίεση, υπάρχουν άρρωστοι που βαραίνουν πολύ και χρειάζονται διασωλήνωση».

«Οι κλήσεις που δέχεται το ΕΚΑΒ είναι τριπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπάρχουν άρρωστοι που έχουν διασωληνωθεί και περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες για να εισαχθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό υπήρχε πάντα. Γενικά πάντως υπάρχει διακίνηση σχετικά γρήγορη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γκάγκα επισήμανε δε ότι τα όρια ηλικίας έχουν πέσει στα 50-60 έτη, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διασωληνωθεί ακόμα και 20αρηδες και 30αρηδες. «Αν και οι νέοι βγαίνουν πιο εύκολα από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουμε χάσει και νέους ανθρώπους. Η πιθανότητα να αρρωστήσει σοβαρά ένας νέος άνθρωπος είναι μικρότερη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων στους νέους ανθρώπους είναι πάρα πολύ μεγάλος», επισήμανε εστιάζοντας στην τήρηση των μέτρων», υπογράμμισε η ίδια.

Παρόλα αυτά η κ. Γκάγκα εξέφρασε την άποψη ότι το Πάσχα πρέπει να έχουμε μια λογική ελευθερία λογική και να τη χρησιμοποιήσουμε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. «Ακόμα κι αν βγούμε το Πάσχα, δεν μπορούμε να είμαστε 30 άτομα μαζί και να τρώμε και να πίνουμε παρέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.