Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
Θεσσαλονικη
Ελλάδα

Βόρεια Ελλάδα: Άγχος και φόβοι για την «επιδημία των ανεμβολίαστων» – Πάνω από 300 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (Πίνακας)

Σύμφωνα με γράφημα από τα 59 άτομα στις ΜΕΘ τα 55 είναι ανεμβολίαστα

Ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση με την πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί κάνουν λόγο για «επιδημία των ανεμβολίαστων».

Οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ φανερώνουν ότι πλέον το επιδημιολογικό «βάρος» γέρνει προς τον βορά. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε για μια ακόμη φορά πάνω από 300 κρούσματα, ενώ αυξημένοι ήταν οι αριθμοί σε μια σειρά από περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η Αττική κατέγραψε 403 νέα κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων 118 στο κέντρο της Αθήνας, 62 στα νότια προάστια, 53 στην ανατολική Αττική και 57 στην ΠΕ Πειραιά. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο 345 νέα κρούσματα κοροναϊού, με τη συμπρωτεύουσα να παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 περιστατικά ημερησίως.

Αυξημένη η διάδοση και στην Πιερία, που έχει ανέβει σε επίπεδο 4 (μίνι lockdown), με 73 κρούσματα, ενώ 44 καταγράφουν η Πέλλα και η Καβάλα. Τέλος, 46 μολύνσεις εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο στην Κοζάνη. Αναφορικά με τη Δράμα, την Ξάνθη και την Καστοριά, περιοχές που μπήκαν σε μίνι lockdown, αυτές κατέγραψαν 39, 46 και 22 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή του ενημέρωση διέψευσε τα σενάρια περί επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη.

«Καμπανάκι» από τη Μίνα Γκάγκα

Η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σήμανε χθες τον πρώτο «συναγερμό» λέγοντας πως «Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε φέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρυσι».

Η κυρία Γκάγκα εξήγησε σε εκείνο το σημείο ότι «τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό». Δείχνοντας ένα γράφημα από την 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «αν δούμε αντίστοιχα το πόσοι νοσηλεύονται και ποιοι στις ΜΕΘ, είναι 59 άτομα στις ΜΕΘ, από τα οποία τα 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το θυμηθούμε και να το θυμόμαστε γενικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε κρούσματα, να μην κινδυνεύει κανείς και άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε».

Τα σημερινά στοιχεία της 4ης ΥΠΕ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

πινακας_ανεμβολιστοι_4η_ΥΠΕ

Η «επιδημία των ανεμβολίαστων»

Στον ίδιο τόνο, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, παρατηρούμε μία σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια». Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια μειώθηκε στους 2.044 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου έπεσε κάτω από τα 200 άτομα την ημέρα, σε 192 εισαγωγές την ημέρα.

«Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κοροναϊού μειώθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει σταθερός. Όμως, ας μην ξεχνάμε, όπως είπε και η υπουργός μόλις πριν από λίγο, ότι , σημείωσε.