Την Άμφισσα επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη για να παραστεί στον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων στις 10 Απριλίου του 1821.

Για μία ακόμη φορά έκλεψε τις εντυπώσεις με τις στυλιστικές της επιλογές

Η Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη έκανε για μία ακόμα φορά μία ξεχωριστή εμφάνιση με παραδοσιακά ενδύματα. Ειδικότερα, φόρεσε πουκάμισο με κεντητά πανωμάνικα και κατωμάνικα από «τζάκο» Βοιωτίας και μία ασημένια πόρπη με σμάλτο, από τη Στερεά Ελλάδα, του 19ου αιώνα. Η Πρόεδρος μαζί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφθηκαν, επίσης, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης - Οικία Οπλαρχηγού Πανουργία και το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού - Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, που βρίσκονται στον Δήμο Δελφών.





Το μουσείο του Χρισσού, είχε δανείσει στην κυρία Αγγελοπούλου το παραδοσιακό μανιάτικο γιλέκο και τη ζώνη που φόρεσε στην Αρεόπολη, στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου 1821. Παραδοσιακές φορεσιές στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης. Όπως εξήγησε ο κ. Δαραδήμος στην κ. Αγγελλοπούλου στα εκθέματα βρίσκεται ένας παρόμοιος τζάκος με αυτόν που φόρεσε.





Νωρίτερα, επισκέφθηκε μαζί με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας το Λαογραφικό Μουσείο και Κέντρο Υφαντικής Τέχνης στην Αράχωβα, που είναι αφιερωμένο στην κεντητική τέχνη και την χειροτεχνία. Για να τιμήσει την επέτειο, ο Δήμος Διστόμου -Αράχωβας -Αντικύρων έχει υποβάλει πρόταση στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την ψηφιοποίηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου και των συλλογών του Μουσείου, με στόχο να φωτιστεί ο πλούτος της λαϊκής παράδοσης και ενεργοποιηθούν σύγχρονες πρωτοβουλίες ή εγχειρήματα αξιοποίησής του.



Η υφάντρα του μουσείου Δήμητρα Ταξιάρχη της έδειξε την τέχνη του αργαλειού και η κυρία Αγγελοπούλου ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς βάφουν τα νήματα και αν χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές βαφής, κάτι που η  κυρία Ταξιάρχη επιβεβαίωσε ότι κάνει το μουσείο.



Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη στο Δήμο Διστόμου -Αράχωβα -Αντικύρων, μια περιοχή στην οποία αναδείχθηκαν με τη δράση τους μεγάλες μορφές της Επανάστασης του 1821 και έλαβαν χώρα σημαντικές μάχες του Αγώνα.



Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η οποία έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά, επισκέφθηκε το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού και το Μαυσωλείο και απέτισε φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.