Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη και οι ειδικοί να ξεκαθαρίζουν πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερεικών μετακινήσεων, ωστόσο το εγχείρημα της επαναλειτουργίας των λυκείων με όπλο τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό».

Ένα σενάριο που ακούγεται ενόψει Πάσχα είναι το self test να λειτουργήσει ως «εισιτήριο» για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, εφόσον πάρουν το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους. Δηλαδή να επιτραπεί η αλλαγή νομού μέσω της επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και όπως τονίζουν οι ειδικοί οι ειδικοί οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Ηδη η πρώτη εφαρμογή τους στους μαθητές των λυκείων που επέστρεψαν σήμερα στις σχολικές αίθουσες κρίθηκε επιτυχημένη καθώς 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί από τα self test, κυρίως ασυμπτωματικοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα προανήγγειλε την επέκταση των self test σε λιανεμπόριο, μεταφορές και διανομείς φαγητού, από το τέλος της εβδομάδας.

«Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία – θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο» υπογράμμισε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «τα self test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού». Στον νέο διαγωνισμό για τα self test σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλαν 70 εταιρείες από 31 στον προηγούμενο.