Υπό πίεση παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία να παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, παρά την ήπια υποχώρηση που καταγράφηκε στα κρούσματα.

Χθες, ήταν η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων, με τη μαζική εφαρμογή των οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), ωστόσο οι «σκληροί δείκτες» και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας είναι τα στοιχεία που απαγορεύουν οποιαδήποτε ανακούφιση ή εφησυχασμό.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε χθες τους 781 ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 76 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται στους 8.961, λίγο πριν τους 9.000. Μόνο μέσα στον Απρίλιο έχουν καταλήξει 870 ασθενείς λόγω κοροναϊού.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 504 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο λόγω του κοροναϊού, με τους 222 από αυτούς να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι έφθαναν τους 5.718, με τους 4.462 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 2.631 σε κλίνες Μονάδων. Περίπου οι μισοί, 2.631 ασθενείς, νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου στα νοσοκομεία νοσηλεύονται άλλοι 1.471, ενώ το Σαββατοκύριακο έσπασε το «φράγμα» των 200 διασωληνωμένων, χθες ανέρχονταν στους 204.

Εφιαλτικές παραμένουν οι εφημερίες

Την ίδια ώρα, εφιαλτικές παραμένουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία.
Όπως δήλωσε σήμερα η συντονίστρια της εφημερίας και υπεύθυνη των ΤΕΠ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ζωή Γεωργοπούλου, χθες ήταν μια από τις πιο δύσκολες εφημερίες που έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ με 77 θετικά κρούσματα και 88 ύποπτα.

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 32 εισαγωγές και εκκρεμούν άλλες 25 που θα παραμείνουν στη βραχεία νοσηλεία, μέχρι να μπορέσουμε να τους τακτοποιήσουμε», τόνισε η κ. Γεωργοπούλου, μιλώντας στο «Mega», υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς φτάνουν σε πιο βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο απ’ ότι στην αρχή της πανδημίας.
«Έχουν φοβηθεί με όλα αυτά που ακούνε και δεν έρχονται έγκαιρα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πιο βαριά περιστατικά», διευκρίνισε.

Παράλληλα, η κ. Γεωργοπούλου αναφέρθηκε και στο self test, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει κάποιος αν βγει θετικός να τρέξει στο νοσοκομείο, αν δεν έχει συμπτώματα.
Τέλος, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση των νοσοκομείων, καθώς οι γιατροί συμπληρώνουν 14 μήνες στην μάχη με την πανδημία χωρίς ρεπό και άδειες.