Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου λειτούργησε σήμερα, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία περιορισμένου εκκλησιάσματος, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό astra.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, στο οποίο ο Κύριος προετοιμάζει τους Μαθητές για το επικείμενο Πάθος και την Ανάστασή Του: «Οι Μαθητές δεν έχουν ακόμα την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και παρά τις Θείες εμπειρίες που έζησαν κοντά Του, Τον αντιμετωπίζουν ως επίγειο Μεσσία και Βασιλέα. Γι’ αυτό, ζητούν πρωτοκαθεδρίες στην Βασιλεία Του. Κι Εκείνος τους ομιλεί για το ποτήριο του πόνου και του μαρτυρίου το οποίο πρόκειται να γευθούν όσοι Τον ακολουθήσουν. Η αλήθεια αυτή διατρέχει την ζωή κάθε Χριστιανού όλες τις εποχές. Ο Χριστός είναι ειλικρινής. Όσοι θέλουν να είναι μαζί Του, θα πιουν το ποτήρι που κι Εκείνος ήπιε και θα βαδίσουν δρόμο σταυρικό, που θα οδηγεί, όμως, στην εμπειρία της Ανάστασης. Αυτή είναι η αλήθεια των Αγίων μας, η πράξη των Μαρτύρων μας, είναι η εμπειρία κάθε πιστού, όταν θέλει να ζει αυθεντική εν Χριστώ ζωή».

Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «αυτή την εμπειρία την βιώνουμε ιδιαίτερα στην εποχή μας. Είναι σταύρωση και πάθος να πολεμήσει κανείς τον παλαιό άνθρωπο, τα πάθη και τις αδυναμίες του, να αντέξει τους άλλους όπως είναι και να βλέπει στο πρόσωπό τους την ζωντανή εικόνα του Θεού, να ζήσει την ενότητα σε ένα περιβάλλον, που κυριαρχεί ο εγωισμός, να κρατήσει το φρόνημα και την συνείδησή του εν ελευθέρα υπακοή μέσα στην Εκκλησία. Όμως, τούτο τον καιρό, προστέθηκε στη ζωή μας ένας επιπλέον σταυρός, ο σταυρός της πανδημίας, η παιδαγωγία που επέτρεψε ο Θεός, που καλούμαστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι του Θεού, καλούμαστε να σηκώσουμε τον σταυρό, γιατί από τη δική μας στάση εξαρτάται και ο αδελφός μας, ο συνάνθρωπός μας. Καλούμαστε ν’ αποδείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε του Χριστού, γιατί Εκείνος μας καλεί να φέρουμε τον σταυρό της αληθινής αγάπης, όπως έπραξε και ο Ίδιος με εμάς. Βαδίζουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα σταυρωμένοι».

Ο κ. Ιγνάτιος, στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο ερώτημα που δέχθηκε από δημοσιογράφο προ ημερών, «γιατί όλοι σταυρώνουν την Εκκλησία, τούτο τον καιρό;. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι διωγμός, αλλά η εικόνα υπάρχει. Κάποιοι έχουν βαλθεί να σταυρώσουν την Εκκλησία. Η απάντησή μας είναι απλή: Η Εκκλησία του Χριστού γνωρίζει από σταυρούς. Αυτό είναι το κήρυγμά Της: Χριστός Εσταυρωμένος. Η Εκκλησία είναι ο Χριστός, γι’ αυτό ξέρει τί σημαίνει Σταύρωση, διαχρονικά. Η Εκκλησία είναι σταυρωμένη, ταυτόχρονα, όμως και αναστημένη. Αυτό διαφεύγει από εκείνους που επιδιώκουν να σταυρώσουν την Εκκλησία και τον λαό Της, ότι όσο πιο βαθειά καρφώνονται τα καρφιά, τόσο πιο ένδοξη είναι η Ανάσταση του Χριστού, της Εκκλησίας και των πιστών. Καλούμαστε, λοιπόν, να βιώσουμε την εμπειρία της σταυρώσεως και αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα. Όμως, πρέπει να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης Θυσίας του Χριστού μας και να φέρουμε και τους δικούς μας σταυρούς, με ήθος, με ηρεμία, με σώφρονα στάση που δεν φέρει σε κίνδυνο κανένα, αλλά ταυτόχρονα, με ακλόνητη ελπίδα και πίστη ότι ζει Κύριος ο Θεός. Αν ακολουθήσουμε τα δικά Του βήματα της προσφοράς και της Θυσίας, τότε, μετά την Σταύρωση και τον Γολγοθά, θα έλθει η Ανάσταση!»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Ιερείς και τα στελέχη του Ναού για την ευπρέπεια και την ευταξία, κάλεσε όλους σε πιστή τήρηση των προστατευτικών μέτρων και ευχήθηκε πατρικώς για τις ιερότατες ημέρες που έρχονται.