Μια πολύ καλή λύση φαίνεται ότι αποδεικνύονται τα self tests σε µαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειµένου να επανεκκινήσουν βαθµίδες του εκπαιδευτικού συστήµατος της χώρας, ενώ 900.000 εργαζόµενοι του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα εντάσσονται από την σήμερα στο σύστηµα της επιδηµιολογικής επιτήρησης διά της διενέργειας self tests πριν προσέλθουν κανονικά και µε αρνητικό αποτέλεσµα στην εργασία τους.

Με δείκτη θετικότητας ίσο µε 0,27%, σε 245.093 tests που διενήργησαν για πρώτη φορά οι µαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί, βρέθηκαν και αποµονώθηκαν 359 θετικοί µαθητές και 254 θετικοί εκπαιδευτικοί, το 70% των οποίων επιβεβαιώθηκε, στη συνέχεια, µε διαγνωστικό µοριακό test ως κρούσµα του νέου κορονoϊού.

Την υψηλή αποτελεσµατικότητα, αξιοπιστία και ειδικότητα των self tests επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο επίκουρος καθηγητής Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ στην εφημερίδα Παραπολιτικά απευθύνθηκαν στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Ιωάννα Τζουλάκη, η οποία διαβεβαίωσε ότι, και διά των self tests, το σχολικό περιβάλλον είναι από τα πλέον ασφαλή µέσα στην επιδηµία του νέου κορονοϊού.

Ετσι, µε τα λύκεια όλης της χώρας να έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους από την περασµένη ∆ευτέρα, µετά το Πάσχα αναµένεται η επαναλειτουργία των Γυµνασίων και των δηµοτικών σχολείων, καθώς και των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθµών όλης της χώρας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι την Τετάρτη είχαν διατεθεί από τα ιδιωτικά φαρµακεία 832.831 self tests, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαµάνης, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την υποχρέωση για διενέργεια self tests στους δηµόσιους υπαλλήλους και τους εργαζοµένους σε:

• υπηρεσίες καθαρισµού
• λιανεµπόριο
• µεταφορές
• κοµµωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής
• υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών
• σούπερ µάρκετ
• κάβες ποτών
• καταστήµατα της διατροφικής αλυσίδας.

Το ποσοστό αγγίζει το 100%

Σε πρόσφατη µελέτη, την οποία δηµοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ECDC), αξιολογήθηκε η συµφωνία των αποτελεσµάτων των self tests µε εκείνα των tests που διενεργήθηκαν από επαγγελµατίες υγείας. Ετσι, όταν οι πολίτες λάµβαναν οι ίδιοι το δείγµα από τη µύτη τους και έκαναν ανώνυµα εγκεκριµένο από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ) test, η ευαισθησία του ήταν πολύ κοντά σε εκείνη που αφορούσε λήψη αντιγόνου από επαγγελµατίες υγείας, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες δεν τηρούσαν πάντα πιστά τις οδηγίες.

Τα ποσοστά συµφωνίας µεταξύ των self tests και των tests που είχαν διενεργήσει επαγγελµατίες υγείας βρίσκονταν, για τα θετικά αποτελέσµατα, στο 91,4% και, για τα αρνητικά, στο 99,1%. Αν και παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από την ορθή λήψη δείγµατος σε περισσότερα από τα µισά tests (ατελής λήψη ή διαδικασία εξαγωγής ή µη ακριβής όγκος υλικού), οι επιστήµονες συµπέραναν ότι τα αποτελέσµατα ήταν συγκρίσιµα µε εκείνα τα δείγµατα τα οποία είχαν συλλεχθεί από επαγγελµατίες υγείας. Μάλιστα, µια σειρά από µελέτες έδειξαν πως η ποιότητα των δειγµάτων που είχαν ληφθεί από µη επαγγελµατίες υγείας είχε τελικά την ίδια απόδοση µε τα διαγνωστικά µοριακά tests, PCR.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Απριλίου