Εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα. Για αύξηση 170% στην Αττική μίλησε ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.
«Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το εθνικό δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ και όσον αφορά την Αττική είναι αυξημένα αρκετά. Η αύξηση ξεκίνησε από τη Δευτέρα μπορώ να πω συνεχιστεί και την Τρίτη και κορυφώθηκε το Σάββατο.

Σοκαριστική αύξηση του φορτίου στη χώρα

Ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας σε σχέση με τον προηγούμενο μέσο όρο, της προηγούμενης εβδομάδας είναι αυξημένος κατά 170%. Έχουμε στην Αττική 170 αύξηση του ιικού φόρου στα λύματα».

Για το πως αυτό θα επηρεάσει τον αριθμό των κρουσμάτων και εν γένει την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα κρούσματα είναι σε συνάρτηση με τα τεστ, αν αυξηθούν τα τεστ προφανώς και θα αποτυπωθεί, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι αν θα αυτό θα περάσει στην πίεση στα νοσοκομεία δηλαδή αν όντως αυτοί θα νοσήσουν και θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία».

Ερωτηθείς για το τι φταίει, ανέφερε: «Η δική μας καταγραφή έχει δείξει ότι το λιανεμπόριο δεν συσχετίζεται με την αύξηση του ιικού φορτίου. Το είδαμε και την περίοδο του Δεκεμβρίου, το είδαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σ Το ότι εμφανίστηκε μεγάλη αύξηση την Τρίτη σχετίζεται άμεσα με το Σαββατοκύριακο. Το Σαββατοκύριακο ενδεχομένως στην Αττική έγινε μεγάλη διασπορά από συνωστισμό. Είναι δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται σε χώρους που υπάρχει ισχυρός συνωστισμός».