«Οι εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Ο ιός συνεχίζει να είναι επιθετικός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Έχουμε πάρα πολύ κόσμο, υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς και νοσηλευόμενοι στις απλές κλίνες covid και βέβαια πίεση και στις ΜΕΘ covid και δεν σταματάμε εκεί γιατί έχουμε και τους ασθενείς no covid. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι μόνοι που έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί έχουμε μπροστά τους ασθενείς και την εξέλιξη της covid 19», υπογράμμισε η ίδια.

«Από τα Χριστούγεννα είχα πει ότι Πάσχα δεν θα κάνουμε και δεν είναι θέμα ποια είναι η προσωπική άποψη του καθενός είναι αυτό που ζούμε στην καθημερινότητά μας και όταν είσαι στην πρώτη γραμμή της μάχης έχεις άποψη, όταν είσαι στα μετόπισθεν ίσως δεν πρέπει να έχεις άποψη. Γιατί ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει κάποια πράγματα που του αρέσουν και όχι αυτά που δεν του αρέσουν και μετά όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο όλοι δυσανασχετούν», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς, έχουν τα περιστατικά και βλέπουν τι γίνεται και βέβαια και οι επιδημιολόγοι, οι υπόλοιποι νομίζω δε πρέπει να μιλάνε», τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Αναφορικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, η κ. Παγώνη επισήμανε: «Για μένα ήταν αναμενόμενο όλο αυτό. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε πάρα πολλά πράγματα, οφείλεται στο ότι εδώ και πολύ καιρό, 1,5 με 2 μήνες ξανάρχισαν οι μαζώξεις, ξανάρχισε ο συνωστισμός. Τα κορονοπάρτι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για το ιικό φορτίο και όταν έχουμε αύξηση του ιικού φορτίου σε τρεις-τέσσερις μέρες μετά έχουμε αύξηση των μεταδόσεων και των ασθενών».

Αναφορικά με τη άποψη της για άνοιγμα της εστίασης, σημείωσε: «Συνεχίζω να το λέω γιατί αν ανοίγανε όλα τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους τότε δεν θα υπήρχε αυτός ο συνωστισμός σε συγκεκριμένες πλατείες. Θα μπορούσαν να πάνε σε όλα τα καφέ σε όλη την Αττική ο καθένας στη γειτονιά του με αποστάσεις, με μάσκες και με έναν ιδιοκτήτη που θα ήξερε ότι αν δεν τα τηρεί θα έχει πρόστιμο».

Για τους εμβολιασμούς, ανέφερε: «Στο θέμα του σχεδιασμού του εμβολιασμού τα πήγαμε καλά όμως το θέμα είναι τι ποσότητες έχουμε στα χέρια μας και αν είδατε χθες ξεκίνησαν να λένε τι θα γίνει με την Johnson & Johnson ήδη πήρε την απόφαση η ευρωπαϊκή επιτροπή όμως με την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρχουν αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις».

«Ο καθένας που το ακούει προβληματίζεται, αν ήταν γιατρός δεν θα προβληματιζόταν καθόλου θα πήγαινε να το έκανε γιατί θα ήξερε ποια είναι τα ποσοστά που θα πάθεις θρόμβωση από τον covid και αυτά τα ελαχιστότατα που ακόμα δεν έχουν αποδεδειχθεί που στην ουσία ήταν 8 στην Αμερική μπροστά στα εκατομμύρια που έχουνε γίνει δεν θα έδινε σημασία, όπως το ίδιο και με της AstraZeneca. Είδατε πόσες ακυρώσεις εμβολίων έχουμε με της AstraZeneca γιατί ο κόσμος δικαίως προβληματίστηκε», πρόσθεσε.

Για τα self test, η κ. Παγώνη δήλωσε: «Βοηθάνε πάρα πολύ. Είδατε χθες τις ανακοινώσεις της εταιρείας ότι δεν θα δώσουν 3 εκατομμύρια τεστ όλα αυτά μας φέρνουνε πίσω, για αυτός σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς με σοβαρότητα και σταθερότητα».