Αν κάποιος έβλεπε τις εικόνες από τις παρούσες αγορές λίγο πριν από το Πάσχα του 2019, τότε που δεν υπήρχε στη ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί που έφερε η πανδημία, τίποτα δεν θα προκαλούσε έκπληξη.

«Φίσκα» οι δρόμοι

Τα πλάνα όμως από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αποτυπώνουν την πρωινή κίνηση και εξηγούν τα στοιχεία, που θα δούμε στη συνέχεια. Στη λεωφόρο Θηβών, στα 2 ρεύματα της εθνικής οδού, μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, και το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Δρόμοι γεμάτοι και κάποιες στιγμές ακόμα και μποτιλιαρίσματα.

Η κάμερα του Live News βρίσκεται στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, καταγράφει πλάνα που πλαισιώνουν τις συγκρίσεις των τελευταίων ημερών και αμέσως μετά κατεβαίνουμε στην Ερμού, όπου η κίνηση και η ζήτηση ανεβαίνει.

Οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας βλέπουν τον όγκο των αυτοκινήτων να αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα (τρύπημα) Μόνο το τελευταίο διήμερο η αύξηση άγγιξε συνολικά το 20%. Η κίνηση άρχισε να αυξάνεται σταδιακά (κάρτες). 6% με το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με το άνοιγμα των λυκείων να ανεβάζει το ποσοστό στο 15% κι από τις αρχές της εβδομάδας στο 20%. Η διαφορά σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη (split) γίνεται αντιληπτή στη σύγκριση του κάθε δρόμου της πρωτεύουσα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές (κάρτες) σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα εντοπίζονται στη Λεωφόρο Μεσογείων όπου η αύξηση φτάνει το 49,1%, στη Βασιλίσσης Σοφίας με το ποσοστό στο 37,5% και στη Λεωφόρο Κηφισσού με 26,4%…

Τα Σαββατοκύριακα η κίνηση μεταφέρεται στους δρόμους που οδηγούν στα παραλιακά μέτωπα. Και έτσι στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης καταγράφηκε άνοδος 57,7% και στην Λεωφόρο Ποσειδώνος 43,9%. Στοιχεία που και αυτά παραπέμπουν στα χρόνια που δεν μας απασχολούσε ο κορωνοϊός.

Αγορές

Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν το αυτοκίνητο για να βγουν στην αγορά. Την τιμητική τους έχουν τα καταστήματα με λαμπάδες και παιδικά παιχνίδια. Οι δρόμοι που οδηγούν στις αγορές θυμίζουν χρόνια και εποχές προ κορωνοϊού. Με τους καταστηματάρχες πάντως, να κρατούν μικρό καλάθι κι να βάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους χαμηλά.

Θεσσαλονίκη

Ανάλογες εικόνες και στη Θεσσαλονίκη, με ορισμένες λαμπάδες να κεντρίζουν τα βλέμματα παιδιών αλλά και νονών. Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει και στα κρεοπωλεία της πόλης, με τις τιμές για αρνιά και κατσίκια να είναι τσιμπημένες και να κυμαίνονται από 9 έως και 12 ευρώ το κιλό.

Παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας η ζήτηση στην αγορά αυξάνεται, αλλά η κίνηση στους δρόμους προβληματίζει τους ειδικούς πολλοί από τους οποίους εκφράζουν φόβους για πισογύρισμα στη δύσκολη και χρονοβόρα μάχη με τον κοροναϊό.

Δείτε το σχετικό βίντεο: