Ανάσταση και για την εστίαση καθώς μετά από 6 μήνες λουκέτου επαναλειτουργεί με τραπέζια έξω. Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να ριχθούν από σήμερα στη δουλειά για να ετοιμάσουν τα μαγαζιά τους

Ανυπομονεί για το άνοιγμα ο κόσμος

«Ελπίζω και εύχομαι να μην ξανακλείσουμε» αναφέρει ένας καταστηματάρχης. Το πράσινο φως έδωσαν τελικά οι λοιμωξιολόγοι για την επανεκκίνηση της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα. «Οι πελάτες μας περιμένουμε πώς και πώς».

Η απόφαση των οικονομολόγων επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του MEGA που την πρωταπριλιά είχε αποκαλύψει τις ακριβείς ημερομηνίες. Τα self test στους εργαζόμενους φαίνεται πως ήταν ένας ακόμη λόγος που το πολυπόθητο άνοιγμα ήρθε νωρίτερα.

Πόσο στοίχισε ο «Γολγοθάς» της εστίασης

Το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές του κλάδου προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο 8.000 λουκέτων και μία στρατιά νέων ανέργων κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφαλαίου κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους. Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.

Πώς θα μπορούμε να επισκεφτούμε πάλι τα μαγαζιά

Τα τραπέζια έχουν ήδη βγει έξω στα μαγαζιά. Πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια.

Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών.

Δείτε το σχετικό βίντεο: