Με τις μηχανές στο… φουλ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, με κύριο μέλημα την ασφάλεια των πολιτών.

Το άνοιγμα του τουρισμού θα βασιστεί στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα PCR τεστ πριν από την άφιξη και τα rapid tests με την αναχώρηση.

Εξίσου σημαντική για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η δημιουργία του «Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού» ως αποδεικτικού ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει, με κωδικό QR ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά του, για το οποίο την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επί κατευθυντήριων γραμμών.

Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν είναι να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των ψηφιακών «πράσινων» πιστοποιητικών σε όλη την Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουνίου ώστε να «ξεκλειδώσουν» αξιόπιστα οι μετακινήσεις.

Ζαχαράκη: Ο τουρισμός δεν συνάδει με καραντίνα, εκτός βέβαια αν έχουμε θετικό κρούσμα

Για το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, μίλησε στο «Mega» η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

«Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, αλλά μέχρι τότε έχουμε μερική χαλάρωση σε μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές. Από εχθές έχουν προστεθεί στις χώρες που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης.

Ήδη χωρίς καραντίνα εισέρχονται στην επικράτεια οι επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι) των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ. Αν έχουν εμβολιαστεί 14 ημέρες πριν, ή αν έχουν κάνει το PCR 72 ώρες πριν, μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, με την πιθανότητα βέβαια να έχουν δειγματοληπτικό έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας», εξήγησε η κ. Ζαχαράκη.

«Ο τουρισμός δεν συνάδει με καραντίνα, εκτός βέβαια αν έχουμε θετικό κρούσμα. Με τον δειγματοληπτικό έλεγχο ή με συμπτώματα, κάποιος θα πηγαίνει αμέσως στο ξενοδοχείο καραντίνας. Έχουν ήδη επιλεγεί ποια θα είναι. Στα μεγάλα νησιά υπάρχουν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Μαζί με τον εμβολιασμό, τα πολλά τεστ, τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας. Πέρυσι όλοι εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα με απόλυτη προσήλωση», συνέχισε η ίδια.

Οι περιορισμοί ισχύουν και για τους τουρίστες

«Όποιοι περιορισμοί υπάρχουν για τους Έλληνες πολίτες, δηλαδή η απαγόρευση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ισχύουν και για τους ταξιδιώτες. Οι υπόλοιποι κανόνες το ίδιο. Οι αποστάσεις, οι μάσκες, ακόμα και τα sms όσο συνεχιστούν ισχύουν και για τους ταξιδιώτες», διευκρίνισε η κ. Ζαχαράκη.