Επί ποδός βρίσκονται από το πρωί στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας κλιμάκια της τροχαίας Αττικής προκειμένου να ελέγξουν τα χαρτιά μετακινήσεις στους πολίτες ώστε να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Σημειώνεται ότι άντρες της ΕΛΑΣ υπάρχουν σε όλα τα διόδια των σταθμών και ελέγχουν τα αυτοκίνητα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι οδηγοί και οι επιβάτες έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν έχουν τα σωστά έγγραφα που χρειάζονται, αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω αφού η τροχαία δεν τους επιτρέπει την έξοδο από το νομό.

Οι αυστηροί έλεγχοι της Τροχαίας θα διεξάγονται καθ'όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και θα εντατικοποιηθούν τόσο την μεγάλη Παρασκευή όσο και το πρωί του Μεγάλου.



Η έξοδος των οχημάτων από τις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, ειδικότερα από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, ήταν αισθητά μειωμένη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, μικρή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των οχημάτων που εισήλθαν από την Ελευσίνα.

Συγκεκριμένα, από χθες Κυριακή 25 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωί, εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας 7.357 οχήματα, ενώ εισήλθαν 10.031. Το προηγούμενο 24ωρο (από τις 6:00 του Σαββάτου 25/4 έως την ίδια ώρα την Κυριακή 26/4) εξήλθαν 11.336 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.710.

Παράλληλα, από τα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο, εξήλθαν 8.116 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.762. Τα αντίστοιχα οχήματα, το προηγούμενο 24ωρο, ήταν 18.201 και 17.896.



«Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εντατικοί σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όχι, βέβαια, μόνο στα διόδια των εθνικών οδών, αλλά και στους παραδρόμους τους, σε ΚΤΕΛ και λιμάνια», αναφέρουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και επισημαίνουν: «Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουν πολίτες να προσπαθήσουν να φύγουν για το Πάσχα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, γιατί θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο, αφού θα υποχρεωθούν να γυρίσουν πίσω».

Υπενθυμίζεται, ότι η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει οι πολίτες να επιδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει - πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 - τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.