Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30άρηδες που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ άμεσα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 40άρηδες.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ένας μεγάλος αριθμός των παραγωγικών ηλικιών της χώρας θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό του και ήδη, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, μέχρι και χθες το βράδυ συμπληρώθηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες.

 Σημειώνεται ότι παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα.

Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα απ ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

 Ποιο εμβόλιο θα κάνουν οι 40άρηδες

Μετά τους 30άρηδες ανοίγει και η διαδικασία των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ηλικιακή ομάδα 40-44, η πλατφόρμα για την οποία θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη και η οποία θα εμβολιαστεί επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, η οποία όμως θα μπορεί να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

 Σύμφωνα με το πλάνο της προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson., το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.

 Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

 Ποιοι μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού

 Τόπο κι όχι εμβόλιο, θα μπορούν να αλλάξουν όλοι όσοι το επιθυμούν, αλλά με την προϋπόθεση να έχουν απελευθερωθεί οι μετακινήσεις. Αυτό ανακοίνωσε και ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι όσοι το επιθυμούν και με δεδομένο ότι από τις 14 Μαΐου θα απελευθερωθούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ακόμη κι αν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση και να κλείσουν ραντεβού σε όποια πόλη ή περιοχή επιθυμούν.