Από την Μ. Πέμπτη, όλοι θα μπορούν να επιταχύνουν τη 2η δόση του εμβολίου AstraZeneca από 3 μήνες σε 2 σε περίπτωση που το επιθυμούν για προσωπικούς λόγους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται μετά από 3 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα ότι το εμβόλιο Astrazeneca πρέπει να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από 12 εβδομάδες (3 μήνες) για μέγιστη ανοσοαπόκριση. Αυτό το πρόγραμμα θα παραμείνει σταθερό.

Πώς μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία της 2ης δόση

Ωστόσο, αποφασίστηκε ότι εάν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί μετά από 8 εβδομάδες (για προσωπικούς λόγους), αυτό να είναι εφικτό με μία μείωση της άριστης ανοσοολογικής απάντησης αλλά όχι τέτοια που να μειώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που το επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι τις 8 εβδομάδες.

«Για κάποιον που έχει κάνει ήδη την 1η δόση της AZ και περιμένει τη 2η, θα μπορεί από σήμερα (26/4) το βράδυ να μπαίνει στην πλατφόρμα εμβολιασμού και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως τις 8 εβδομάδες» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, για όποιον εκρεμμούν και τα 2 ραντεβού (και της 1ης και της 2ης δόσης), ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδων από την 1η δόση αλλά από τη Μ. Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα νωρίτερα ώστε το διάστημα να επισπεύδεται στους 2 μήνες (8 εβδομάδες).

Σημειώνεται ότι η 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca όταν δοθεί σε απόσταση 12 εβδομάδων αποτρέπει κατά 82,4% τη συμπτωματική μόλυνση. Αντιθέτως, όταν δίνεται σε λιγότερο από 6 εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του μειώνεται στο 54,9%.