Δεν έχουν ενδοιασμούς απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca οι 30άρηδες, οι οποίοι έσπευσαν κατά χιλιάδες να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους από την πρώτη ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα.

Πάνω από 60.000 είναι μέχρι σήμερα τα ραντεβού που έχουν κλειστεί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο αριθμός να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό οι 30άρηδες να εκδηλώνουν  την διάθεση να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 Οι 30άρηδες που είναι και πιο παραγωγική ηλικία της χώρας, έχουν διάθεση να δουλέψουν, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν άμεσα, βγαίνοντας από τον κλοιό του εγκλεισμού της πανδημίας και για το λόγο αυτό είναι πιο δεκτικοί στην δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παράλληλα, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι χάρη στον δικό τους εμβολιασμό, αυξάνεται το ποσοστό της ανοσίας στη χώρα μας, καθώς μεγαλώνει το τείχος που χτίζεται απέναντι στον κοροναϊό.

 Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν πολύ οι πιθανότητες «ελευθερίας» της κοινωνίας, καθώς από την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49, με τους 30άρηδες να οδηγούν την κούρσα.

 Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με την κυβέρνηση να στοχεύει στα 5 εκατομμύρια έως τα τέλη Μαΐου, οδηγώντας στην επιστροφή στην κανονικότητα και απομακρύνοντας ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας, με το οποίο πολλές χώρες έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες. Ειδικότερα, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

 Οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα οι νέοι

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

 Πρακτικά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα που έχει οδηγό τους νέους ανθρώπους. Για να είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη αυτή η επιστροφή πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι που κινούν την αγορά,  σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

 Παράλληλα επισήμανε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα της δικής τους ασφάλειας και να λάβουν υπόψη και την κατάσταση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση. «Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», σημείωσε.