Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν πλέον τα φάρμακα που χορηγούνταν στους ηλικιωμένους τροφίμους στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Τσικαλαριά Χανίων, και τα οποία φαίνεται πως τους μετέτρεπαν σε ζωντανούς-νεκρούς.

Η Μονάδα Φροντίδας τον τελευταίο μήνα ερευνάται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν το θάνατο δεκάδες συνάνθρωποί μας, την ώρα που οι περιγραφές των συγγενών τους για τα όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του ιδρύματος έχουν συνταράξει ολόκληρη τη χώρα. Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για υποσιτισμό των ανθρώπων και 24ωρη ακινητοποίηση με ιμάντες πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών που ερευνούν το εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ή ακόμα και ανθρωποκτονίες κατά συρροή.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σιγή ιχθύος τηρείται γύρω από την ταυτότητα του εξωτερικού γιατρού-συνεργάτη της δομής, ο οποίος υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου από… μακριά, αποδίδοντας κάθε θάνατο σε καρδιακή ανακοπή. Οι «καρμπόν» γνωματεύσεις φέρεται να άνοιγαν το δρόμο για κηδείες με συνοπτικές διαδικασίες, πόσω μάλλον αφού πολλοί από τους φιλοξενούμενους στον οίκο ευγηρίας ήταν μόνοι στον κόσμο.

Οι καταγγελίες φτάνουν μέχρι το 2012, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι ύποπτοι θάνατοι θα αυξηθούν καθώς στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή 73 άτομα (64 το 2020 και 9 το 2021).

Η υπόθεση που προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών Χανίων να εποπτεύει προσωπικά τις έρευνες, εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ, αφού έχει αρχίσει ένα ανελέητο «πινγκ πονγκ» μεταξύ των καταγγελλόντων και των ιδιοκτητών του γηροκομείου που εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι αδικαιολόγητοι θάνατοι στην εν λόγω ιδιωτική μονάδα ήταν εκατοντάδες και το ποσοστό θνησιμότητας κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 30-35% που θεωρείται ο μέσος όρος άλλων γηροκομείων. Μάλιστα, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται καθώς στο γηροκομείο, δυναμικότητας 47 κλινών, έχουν φιλοξενηθεί από το 2009, πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, περίπου 1.095 τρόφιμοι. Προκύπτει δηλαδή ότι κατά μέσον όρο φιλοξενούνταν ετησίως περί τους 100 ηλικιωμένους, γεγονός που αποδεικνύει τα όσα ερευνώνται για το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ηλικιωμένων και όλες οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων που έγιναν με τον ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων, στοιχεία που είναι εύκολο να βρεθούν μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Επιπλέον αναμένεται να συγκεντρωθούν ιατρικοί φάκελοι αλλά και μαρτυρίες από γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Χανίων, όπου είχαν διακομισθεί ορισμένοι από τους ηλικιωμένους που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας, καθώς στη διάρκεια των νοσηλειών φέρονται να είχαν διαπιστωθεί σωρεία βλαβών σε ζωτικά όργανα, λόγω της καταγγελλόμενης κακομεταχείρισής τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time