Την Τρίτη το έκλεισαν και την Τετάρτη σήκωσαν μανίκια. Λίγα λεπτά αργότερα, βγήκε ανακουφισμένος. Ο λόγος για τους 30ρηδες που κατέκλυσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους από το βράδυ της Δευτέρας. Οι εμβολιασμοί τους άρχισαν σήμερα και θα σταματήσουν μόνο την Κυριακή του Πάσχα.

Χαρούμενοι για τον εμβολιασμό τους

«Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Έχουν κλειστεί πάνω από 100.000 εμβολιασμοί για τους 30ρηδες.» Ως το μεσημέρι 100.000 30αρηδες είχαν κλείσει τα διπλά ραντεβού τους για τις δυο δόσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς το μοναδικό διαθέσιμο εμβόλιο για τους 30ρηδες, το AstraZeneca. «Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και μετά από δοκιμές, το εμβόλιο της AstraZeneca ελαττώνει τις νοσηλείες στο νοσοκομείο, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους.»

Διάχυτη πάντως είναι η ανησυχία και στις γυναίκες μετά το πάγωμα των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα σε εγκύους ή όσες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη. 

«Ανεμβολίαστοι το 95% αυτών που είναι στις ΜΕΘ»

Την επιτακτική ανάγκη πάντως να χτιστεί το συντομότερο το τείχος ανοσίας, δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία. Όπως αποκάλυψε το MEGA, 9 στους 10 ασθενείς στις ΜΕΘ και 9 στα 10 θύματα, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. «Το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί».

«Δεν έχουμε δει ακόμη περιστατικό που να έχει εμβολιαστεί και να έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ του νοσοκομείου. Χτες ήμουν στη δυσάρεστη θέση να διασωληνώσω παιδίατρο που δεν ήθελε να εμβολιαστεί.»

Παράλληλα, το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson σε όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω, άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα αρχίσουν στις 5 Μαΐου.

«Το «άγιο φως» είναι τα εμβόλια. Πρέπει να δίνουμε μια ενιαία γραμμή στον κόσμο. Είναι λάθος να μεταφέρουμε τους επιστημονικούς προβληματισμούς μας στον κόσμο γιατί θα τον τρελάνουμε.»

Δείτε το σχετικό βίντεο: