Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη και πιο δύσκολη ίσως φάση της επιχειρήσεως εξουδετερώσεως παλαιών πυρομαχικών, τα οποία βρίσκονταν βυθισμένα πλησίον του λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Μονεμβασιάς.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από άνδρες της Ομάδος Εξουδετερώσεως Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και αφορούσε την εξουδετέρωση μεγάλου αριθμού βλημάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως προελέχθη η όλη επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς η καταστροφή τους περιλαμβάνει την αποκόλληση και ανάσυρση από τον πυθμένα όλων των παλαιών πυρομαχικών, την εν συνεχεία μεταφορά τους σε ασφαλές καθορισμένο σημείο και εκεί πλέον την εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε πολλαπλές φάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση του συνόλου των βλημάτων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της περιοχής και σε τέτοιες ποσότητες ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον.



Σημειώνεται ότι όλες οι φάσεις της επιχειρήσεως πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία και το δήμο Μονεμβασιάς.