Την επίσημη πλέον συγκρότηση της νέας διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) ανακοίνωσε με tweet του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, του οποίου η συγκρότησή της αποτέλεσε «πνευματικό παιδί» του, καθώς την «έτρεξε» από την αρχή της.

Ο Στρατηγός, ανεβάζοντας μία φωτογραφία με το έμβλημα της νέας ΔΕΠ και το ρητό της , έγραψε τα εξής: «…Υπ’αρίθμ.2 Σ 8/27 Απριλίου 2021 Απόφαση ΚΥΣΕΑ. ‘’…και εγένετο Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)…» Το πρώτο βήμα για το Αύριο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων! «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» » παρουσιάζοντας έτσι και επισήμως το νέο θυρεό και ρητό της ΔΕΠ.


Η φράση του ρητού «Βήμα Πρόσθες» είναι Σπαρτιατικής προελεύσεως. Κατά την παράδοση, όταν η Σπαρτιάτισσα Μάνα έδωσε στον γιό της που έφευγε για τον πόλεμο την ασπίδα και το κοντό ξίφος του, αυτός της παραπονέθηκε λέγοντας: «Μάνα, το ξίφος που μου έδωσε είναι κοντό και δεν φτάνει για να χτυπήσω τον εχθρό».

Τότε λοιπόν η Σπαρτιάτισσα Μάνα απάντησε λακωνικά: «Βήμα Πρόσθες», δηλαδή όταν θα χρειαστεί να χτυπήσεις τον εχθρό, τότε ΚΑΝΕ ΕΣΥ ένα βήμα πλησιάζοντάς τον.

Ο νέος θυρεός της Διοικήσεως αποτελεί σύνθεση των τριών επί μέρους στοιχείων που την αποτελούν: Του ξίφους, που αντιπροσωπεύει τον Στρατό Ξηράς, τις πτέρυγες που αντιπροσωπεύουν την Πολεμική Αεροπορία και την άγκυρα που αντιπροσωπεύει το Πολεμικό Ναυτικό, τις επίλεκτες δυνάμεις των οποίων ανέλαβε υπό διοίκηση η ΔΕΠ.