Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς φέρνει στο προσκήνιο απεργίες αλλά και στάσεις εργασίας. Ανάμεσα σε πολλούς που συμμετέχουν, ενεργή θέση και κομβικό ρόλο κατέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ για σήμερα Τρίτη, 4 Μαΐου αλλά και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη, 6 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

Την Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00.

Το Μετρό γραμμές 2&3 θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Το Τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 - 16:00 με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποημένοι σ´ αυτό το διάστημα.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε 24ωρη απεργία. 
Επιπλέον, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό) .

Χωριστή Πρωτομαγιά την Πέμπτη από ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ

Χωριστά θα τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 10πμ στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο». ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα «ΌΧΙ στην κατάργηση του 8ώρου».

Τα ΜΜΕ την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό, γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμές 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Από τις 6 πμ της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 6 πμ της Τετάρτης 5 Μαΐου απεργούν και οι δημοσιογράφοι όπως αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.

Η ανακοίνωση του Διασωματειακού των ΜΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας από την ΓΣΕΕ και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 6 πμ της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 6 πμ της Τετάρτης 5 Μαΐου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου».