Τρεις εργαζόμενοι και ένα αγέννητο παιδί ήταν ο θλιβερός απολογισμός μετά την εμπρηστική επίθεση στην τράπεζα Marfin, στο κατάστημα της οδού Σταδίου, σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια. Στο άκουσμα της είδησης η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, ενώ οι εικόνες από το πρωτοφανές «χτύπημα» των κουκουλοφόρων έκαναν το γύρο του κόσμου και σόκαραν την κοινή γνώμη.

Στις 5 Μαΐου του 2010, χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά μέτρα της τότε κυβέρνησης. Μέσα στο πλήθος είχε παρεισφρήσει ομάδα κουκουλοφόρων, που όταν βρήκε την ευκαιρία άρχισε τα επεισόδια. «Βροχή» από μολότοφ έπεσε στο βιβλιοπωλείο Ιανός και στο κατάστημα της Marfin επί της οδού Σταδίου, με τους 25-30 εργαζόμενους της τράπεζας να βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός του υποκαταστήματος και να εκλιπαρούν για βοήθεια.

Το κακό δεν άργησε να γίνει. Μέσα σε λίγα λεπτά το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και η τελευταία πράξη του δράματος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός της τράπεζας και οι εργαζόμενοι βγήκαν στα μικρά μπαλκόνια για να πάρουν ανάσες. Δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το κλειδωμένο κτίριο.

Τα όσα ακολούθησαν, προκαλούν θλίψη. Άπαντες σε πανικό, προσπαθούσαν να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα. Τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν γρήγορα το σημείο, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κουκουλοφόροι εμπόδιζαν την πρόσβασή τους. Άλλοι διαδηλωτές μάλιστα, φώναζαν στα θύματα: «Να καείτε».

Όταν οι διασώστες προσέγγισαν το σημείο, ήταν ήδη αργά για τρεις εργαζόμενους. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν».

Η δικαστική διαδικασία κινήθηκε δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του εμπρησμού, όταν έφτασε στα χέρια της αστυνομίας μία ανώνυμη επιστολή, που οδήγησε σε δίκη δύο κατηγορούμενους. Αμφότεροι αθωώθηκαν ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται πλέον στοιχεία, που περιλαμβάνουν κρίσιμο οπτικό υλικό και μαρτυρίες για τις κινήσεις των τουλάχιστον τεσσάρων δραστών του εμπρησμού και της δολοφονίας των υπαλλήλων.