Πλησιάζει η 15η Μαΐου όπου και θα ανοίξει επίσημα η τουριστική σεζόν και όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις βρίσκονται επί ποδός.

Αν και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι κρατήσεις για τους μήνες Αύγουστο αλλά και Σεπτέμβριο είναι ιδιαιτέρως αυξημένες ενώ την ίδια στιγμή οι προσφορές που ζητούν οι τουρίστες για διακοπές στη χώρα μας αποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα αγγίξει έως και το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν την επέλαση της πανδημίας.

Ήδη οι Ιταλοί ξεκίνησαν τις κρατήσεις για το καλοκαίρι, και σύμφωνα με πρώτα στοιχεία στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρίσκονται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία. Η Ελλάδα και η Ισπανία απορροφούν το 70% του ιταλικού θερινού τουρισμού με προορισμό το εξωτερικό, λένε οι τουριστικοί πράκτορες, όπως γράφει η εφημερίδα Il Messaggero.
Επίσης, γερμανικά δημοσιεύματα παρουσιάζουν ελληνικά νησιά χωρίς κοροναϊό.

Επιπροσθέτως, γεννούν αισιοδοξία οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για τη χαλάρωση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη – μέλη για τα μη απαραίτητα ταξίδια – δηλαδή τα ταξίδια διακοπών. Ενώ το όπλο του εμβολιασμού παραμένει ισχυρό δέλεαρ τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τους επιχειρηματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία, που στατιστικά παραμένει ως μία τουριστική υπερδύναμη, δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» των χωρών, στις οποίες θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός, το άνοιγμα θα περιλαμβάνει αρχικά λίγες χώρες ώστε να μην πυροδοτηθεί εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Τέλος, οι ενδείξεις από τη Γερμανία ήδη καταγράφονται θετικές δεδομένου ότι τουριστικά πρακτορεία έχουν ήδη ανακοινώσει πως ξεκινούν πτήσεις προς την Κρήτη ήδη από τις 14 Μαΐου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για τον ελληνικό προορισμό.