Κάθε εβδομάδα που περνάει αυξάνονται τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη ζήτηση της ελληνικής τουριστικής αγοράς, γεγονός που διασφαλίζει ένα αισιόδοξο καλοκαίρι, με το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμήσεων να δείχνει αφίξεις-ρεκόρ.

Οι επικεφαλής στον κλάδο της κρουαζιέρας κάνουν λόγο για μια ιστορική χρονιά, καθώς περισσότερα από 500 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να προσεγγίσουν τους ελληνικούς λιμένες, με τη Μύκονο να δείχνει να είναι ο επικρατέστερος νικητής του φετινού θαλάσσιου τουρισμού. Πάνω από 857 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να έχουν φτάσει μέχρι το φθινόπωρο στο «νησί των ανέμων», ενώ 745 έχουν υπολογιστεί για τον Πειραιά και 727 για τη Σαντορίνη.

Ανοδική χρονιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το 2022 αναμένεται να είναι μια οικονομικά ανοδική χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που αναμένεται να βρεθούν φέτος στις ελληνικές θάλασσες ξεπερνά την κίνηση του 2019 και βάσει των προκρατήσεων αναμένεται αύξηση 18% στον Πειραιά και 250% στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης! Αύξηση δείχνει και η αερομεταφορά, καθώς, αν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένονται περισσότερες αφίξεις σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την εκτίμηση των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και την εικόνα που έχει το υπουργείο Τουρισμού.

Από την Αμερική

Ήδη, όπως έχει πει ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, τη φετινή τουριστική σεζόν αναμένονται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Αμερικανοί. Ήδη έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται εννέα πτήσεις την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε 63 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από τις ΗΠΑ, κάτι που θα φέρει πολύ σημαντική ενίσχυση στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο υπουργός είπε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, το τελευταίο διάστημα δέχεται μπαράζ αιτημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις «slots» στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ακόμη και σε ώρες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στις 4 τα ξημερώματα.

Tour operators

Θετικά μηνύματα φθάνουν και από τους μεγάλους διεθνείς tour operators, που, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν για την Ελλάδα θα κλείσει με χαμόγελα. Ειδικότερα, 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένονται από την TUI, 40% αύξηση από την Air France και την Transavia, καθώς η Ελλάδα παραμένει νούμερο ένα προορισμός για τη Γαλλία. Η γερμανική Condor κάνει δυναμικό comeback έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια, ανακοινώνοντας πτήσεις στην Αθήνα, ενώ 15% έως 45% αύξηση καταγράφεται στις κρατήσεις από Easy Jet, Jet2, British Airways και Ryanair. Καλά νέα έρχονται όσον αφορά και τον οδικό τουρισμό, καθώς ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων tour operators της Σερβίας, εκτίμησε ότι αναμένονται γύρω στους 900 χιλιάδες τουρίστες από τη χώρα αυτή, η οποία μαζί με τη Ρουμανία προστίθεται στις αγορές που προβλέπονται να αντικαταστήσουν την απώλεια των Ρώσων.

Ισραηλινοί

Αυξημένα έσοδα και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν βλέπει ο υπουργός από το Ισραήλ, στο οποίο ο ίδιος επένδυσε στρατηγικά, όπως τόνισε. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως «χρυσή ευκαιρία» για τους Ισραηλινούς αυτή την εποχή, διαθέτοντας οικονομικά πακέτα και υψηλή ποιότητα, που από φέτος δεν θα περιορίζονται στο παραδοσιακό της προϊόν, «SeaSand-Sun», αλλά θα επεκτείνονται και στο city break, τον χειμερινό τουρισμό, τη χειμερινή κρουαζιέρα, τον αθλητικό τουρισμό, τη γαστρονομία και το wellness.

Πληρότητα

Όσον αφορά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, το 100% αναμένεται να αγγίξουν οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Κρήτη, ενώ δυνατή κίνηση προβλέπεται για Τήνο, Σύρο και Πάτμο. Μεγάλο ενδιαφέρον για επισκεψιμότητα καταγράφει και ο Αργοσαρωνικός, με τα περισσότερα ξενοδοχεία σε Αγκίστρι, Πόρο και Υδρα να είναι ήδη «sold out» μέχρι και τον Αύγουστο. Αναθέρμανση και στα ξενοδοχεία πόλης αναμένεται, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Οι ανταγωνιστές

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι το φθινόπωρο, ωστόσο η αβεβαιότητα κυριαρχεί, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2022 η Αθήνα κατέγραψε πτώση 36%, ενώ οι ανταγωνιστικές πόλεις της Μεσογείου, όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη, σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας και ανοδικές τιμές δωματίων για την ίδια χρονική περίοδο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022.