Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας φανέρωσε κατά πόσο μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος αφού κάνει το εμβόλιο.

 Μιλώντας στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα. «Είναι η τέταρτη εβδομάδα που καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων και δεύτερη που καταγράφεται μείωση των συνολικών θανάτων».

 «Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς»

Όπως σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, οι δείκτες αυτοί πρέπει να συγκρίνονται ανά εβδομάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μαζικά τεστ του ΕΟΔΥ και το self testing που άρχισαν να αποδίδουν, προτάσσοντας πως ο κόσμος «αγκάλιασε» αυτές τις δράσεις και πως έχουν γίνει 2,3 εκατομμύρια self tests μέχρι σήμερα.

  «Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Όσοι έχουμε τη δυνατότητα πρέπει να εμβολιαστούμε. Είναι η λύση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξηγώντας πως «όταν εμβολιαστεί κάποιος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά μειώνεται κατά 20 φορές».

 Ημερομηνία - ορόσημο η 15η Μαΐου

Όσο για τη μεγάλη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς που υπήρξε από τους νέους, ανέφερε πως «ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν στοχευμένες ενέργειες ώστε να δείξουν την ίδια διάθεση και οι άνω των 60. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες αυτές είναι το 90% των θανάτων και το 75% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας».

 Τέλος, για τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού από τον Ιούνιο, σημείωσε πως δεν είναι ακόμα γνωστό με ποιο εμβόλιο θα μπορούν να εμβολιάζονται οι 20άρηδες, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ημερομηνία - ορόσημο για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.