Τη δυνατότητα για διεύρυνση της συζήτησης σχετικά με το άνοιγμα περεταίρω δραστηριοτήτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν στον «πάγο» λόγω πανδημίας, φαίνεται ότι δίνει η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και οι 2.450.362 εμβολιασμοί της 1ης δόσης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τον επόμενο μήνα άλλωστε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλιακή ομάδα 18 έως 30 ετών προκειμένου όλοι οι ενήλικοι στη χώρα να μπορούν να «θωρακιστούν» και να επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού ένα ικανοποιητικό πρώτο τείχος ανοσίας.

Τα μπόνους

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ήδη συζητά σενάρια έτσι ώστε να μπορούν να παρευρεθούν σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με πιο χαλαρά μέτρα προστασίας πολίτες, που θα έχουν εμβολιαστεί.

Τα «έξτρα κίνητρα» και τα «μπόνους» για τους εμβολιασμένους θα αφορούν σε περιστάσεις που θα έχει να κάνει σε πρώτη φάση με τη διασκέδαση (πχ. Συναυλίες) και την άθληση, σε περιστάσεις που αναμένεται μεγάλη προσέλευση. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία άλλωστε ο εμβολιασμός φαντάζει ως η ενδεδειγμένη λύση για να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια κλειστοί χώροι που εκ των πραγμάτων συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.

Όπως προανήγγειλε άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στις 17 Μαΐου τα γυμναστήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε όσους έχουν εμβολιαστεί και η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται ότι θα αποτελέσει «οδηγό».

Πέραν όμως της άθλησης και της διασκέδασης, σημαντικές αναμένεται να είναι οι ευκολίες και για όσους εμβολιασμένους επιλέξουν να ταξιδέψουν εντός των επόμενων μηνών. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις και για έξτρα προνόμια σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου και πάλι η παρουσία του κόσμου θα είναι μεγάλη.

Οι αρνητές του εμβολίου

Την ίδια ώρα εξετάζεται τα «προνόμια» χαλάρωσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους να δοθούν αφότου θα υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλιο για όλους τους ενήλικες πολίτες. Για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, θα υπάρξει ειδικός χειρισμός. Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο ότι το 35% των υγειονομικών δεν έχουν προσέλθει για εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία καθώς διακυβεύεται υγεία των ασθενών.