Αντίστροφα μετρούν πλέον άπαντες στον κλάδο του Τουρισμό για το πολυαναμενόμενο restart, που έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο 15 Μαΐου. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Τουρισμού και οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν εκπονήσει σχέδιο με σαφή στόχο το «καλωσόρισμα» στους ξένους επισκέπτες να συνδυαστεί με την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας Υγείας, που τον τελευταίο χρόνο βάλλεται από την πανδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαγνωστικά τεστ που θα γίνονται στους τουρίστες κατά την άφιξή τους στη χώρα, είτε πρόκειται για rapid test, είτε για self test, θα είναι δωρεάν. Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα σε tour operators, παρόχους υπηρεσιών υγείας και κρατικές Αρχές έχει να κάνει με το ποιος θα καλύψει το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων. Ωστόσο το αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες, όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση στον Τουρισμό.

Πιστοποιήσεις και εμβόλια

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί και στο πώς θα λειτουργεί χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα ο μηχανισμός που θα πιστοποιεί ότι οι επισκέπτες αναχωρούν ασφαλείς από την Ελλάδα και άρα δεν υπάρχει λόγος να τεθούν σε καραντίνα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι έχει να κάνει με τους τουρίστες, εκτός από τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Ελλάδα θα κάνει δεκτά και έγγραφα που πιστοποιούν εμβολιασμό επισκεπτών με το ρωσικό Sputnik, καθώς και με το κινεζικό Sinovac.