Με «όπλο» το self test έχει ήδη αρχίσει η σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα, με στόχο να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, εν αναμονή και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Η υποχρεωτική χρήση self test δύο φορές την εβδομάδα έχει ήδη μπει στη ζωή των μαθητών, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι το ένα self test το πληρώνει ο εργοδότης και το δεύτερο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλάδοι στους οποίους είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test είναι:
λιανεμπόριο,
εστίαση,
χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
μεταφορές,
υπηρεσίες καθαρισμού,
κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής,
υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,
σχολές οδηγών

Από την άλλη, δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε self test οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Οι εργοδότες στους κλάδους της οικονομίας για τους οποίους το self test είναι υποχρεωτικό οφείλουν να αγοράσουν έως και την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαΐου, ένα self test για κάθε εργαζόμενο που προσέρχεται με φυσική παρουσία στη δουλειά. Θα το πληρώσουν με δικά τους έξοδα, θα το δώσουν στον εργαζόμενο και εκείνος πρέπει να δηλώσει στην Εργάνη το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν από τον εργοδότη τους το πρώτο τεστ, να το κάνουν και να δηλώσουν στην Εργάνη το αποτέλεσμα. Από Πέμπτη 13 Μαΐου πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι από τα φαρμακεία το δεύτερο self test της εβδομάδας, δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Ο εργαζόμενος οφείλει να δηλώσει στην Εργάνη και τα δυο αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τι συμβαίνει εάν το self test βγει θετικό

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα self-testing.gov.gr σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στην εργασία του.