ολοκληρωμένο σχέδιο η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το άνοιγμα του τουρισμού, με στόχο σε 1,5 μήνα από σήμερα να έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων στα νησιά μας.  

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Ελευθερία» παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως η επιτυχία του είναι εθνική υπόθεση.  

Η «Γαλάζια Ελευθερία» καθιστά τα ελληνικά νησιά απόλυτως ασφαλής τουριστικούς προορισμούς.  Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ήδη 32 μικρά ελληνικά νησιά είναι ήδη covid free ήδη και τέλος του μήνα θα γίνουν άλλα 36 μεσαίου μεγέθους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, ενώ θα ακολουθήσουν 19 μεγαλύτερα στα οποία ζουν πάνω από 700.000 συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν κυρίως με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.  

«Γαλάζια Ελευθερία» 


- 32 Covid-free μικρά νησιά
 

 -36 Νησιά (10.000 κάτοικοι) έως τέλος Μαΐου 

- 19 Μεγαλύτερα νησιά έως τέλος Ιουνίου 

- 700.000 πολίτες / Εμβόλιο J&J 

Τα 19 νησιά που εντάσσονται στην Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» είναι σχεδόν όλα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Από τον Αργοσαρωνικό, η Αίγινα και η Σαλαμίνα, από το Βόρειο Αιγαίο η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος και η Θάσος, από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος, η Κω και Κάλυμνος, από τις Κυκλάδες η Μύκονος, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη και η Πάρος και από τα 7νησα η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κεφαλονιά. Άλλωστε ήδη από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις εκτός νομού.

 «Θα γίνουν και αύριο συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 15 Μαΐου

 Αναφορικά με το πώς θα μπορούμε να ταξιδεύουμε από το ερχόμενο Σάββατο φαίνεται να προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κοροναϊού. 

 Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί θα προτείνουν στην κυβέρνηση τη χρήση των παραπάνω παραμέτρων και την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος. 

 Όσον αφορά στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναμένεται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση τεστ για τους ταξιδιώτες, ή την εμφάνιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναμένεται να αποκλείεται η πρόσβαση από ή στις περιοχές που θα παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου.   

Το σενάριο για τα νησιά προβλέπει τα εξής: 

Υποχρεωτική διενέργεια self test ή PCR 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια. 

Ανακοινώσεις για τον τουρισμό από τον Χάρη Θεοχάρη 

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.  

Όσον αφορά στους τουρίστες, αναμένεται να ισχύουν τα εξής: 

Θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. 

Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα 

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν τα εξής στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα: 

  • Στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 58% και το ποσοστό αυτό εάν συνυπολογιστούν τα κλεισμένα ραντεβού φτάνει στο 73%. 
  • Στους άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 63% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 68%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80 - 84 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 64% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 69%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75 - 79 όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συμμετοχή, έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 73% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 80%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 70 - 74 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 59% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 75%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65 - 69 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 42% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 75%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 60 - 64 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 54% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 68%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 55 - 59 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 23% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 62%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50 - 54 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 17% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 57%. 
  • Στην ηλικιακή ομάδα 45 - 49 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 11% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 50% 
  • Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και των νοσηλευτών στο 63% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.