Σε εθνικό κέντρο ένταξης προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται η δομή του Ελαιώνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς τίθεται σε εφαρμογή νέα εθνική στρατηγική με κύριους άξονες την ελληνομάθεια, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την υλοποίηση του σχεδίου ανέλαβε η υφυπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΣοφία Βούλτεψη παράλληλα με το έτερο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων, όπου με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συσταθεί και λειτουργεί σχετική Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας των «Παραπολιτικών» του προηγούμενου Σαββάτου για τις κρατούσες συνθήκες στο κέντρο του Ελαιώνα, αποτέλεσαν ένα ακόμη στοιχείο ώστε να αποφασιστεί η ριζική αναμόρφωση του χώρου και να δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια και τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά στοιχήματα του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Πέραν της δραστικής μείωσης των παράνομων ροών και της ταχύτερης απονομής δικαίου στους αιτούντες άσυλο, η κυβέρνηση πέτυχε να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ασυνόδευτα ανήλικα

«Είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούμε ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία. Και για να το πω διαφορετικά, τα χαμόγελα των παιδιών λίγο πριν πετάξουν και ξαναβρούν τους δικούς τους στην Ευρώπη, δεν έφεραν μόνο τα συγχαρητήρια της Κομισιόν στο Υπουργείο, στην ελληνική κυβέρνηση, οι πτήσεις αυτές πιστεύω φέρνουν και τα δικά μας χαμόγελα».