Παρασκευή 14 Μαΐου, η ημερομηνία ορόσημο που σηματοδοτεί το τέλος του πολύμηνου lockdown και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Τα SMS καταργήθηκαν και το συναίσθημα είναι ένα: «Είμαστε ελεύθεροι».

Τα τελευταία μηνύματα τους με τους κωδικούς 2 ή 6, έστειλαν πολίτες λέγοντας αντίο…

Οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση του sms στους αριθμούς 13032 και 13033
  • Απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Παράταση της κυκλοφορίας μέχρι τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα
  • Μετά τις 00:30 τα μεσάνυχτα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας και αυτό με γραπτή βεβαίωση.

Αλλαγές στο εμπόριο


Το λιανεμπόριο λειτουργεί από σήμερα χωρίς click-in-shop και click away, όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Τα ψώνια από σήμερα γίνονται χωρίς χρονικούς περιορισμούς και ραντεβού. Ορισμένοι καταστηματάρχες δηλώνουν τρισευτυχισμένοι.

«Ανάσα ελευθερίας»


Η Ερμού γέμισε με κόσμο. Οι καταναλωτές μπαινόβγαιναν στα καταστήματα φορτωμένοι με σακούλες στα χέρια, ενώ οι καφετέριες γέμισαν με κόσμο που ήθελε ν’ απολαύσει τον καφέ του σε γυάλινο ποτήρι.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τις επόμενες δυο Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, ενώ όσοι θέλουν να επισκεφθούν κάποιο κομμωτήριο αυτές τις Κυριακές, μπορούν να το κάνουν από τις 07:00 έως τις 21:00 το βράδυ κατόπιν ραντεβού.

Η χαλάρωση των απαγορεύσεων φέρνει διεύρυνση του ωραρίου και στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων τα οποία θα μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 22:30.

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθώς το πρόστιμο των 300 ευρώ παραμένει. Με μάσκες και αποστάσεις άνοιξαν σήμερα και τα μουσεία, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων.