Από το βράδυ της Τρίτης, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα θα αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο της αστυνομίας για επίβλεψη των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας από τις πλατείες.

Τι προβλέπεται στο σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για επίβλεψη των μέτρων κατά της πανδημίας θα περιλαμβάνει σαφάρι ελέγχων μετά τις 00.30 που είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους ελέγχους να είναι εντατικοί τόσο στους δρόμους όσο και στην εστίαση. Μάλιστα, στους δρόμους θα επανέλθουν τα μπλόκα της Τροχαίας, τα οποία καταγράφουν την κυκλοφορία και θα κόβουν πρόστιμα σε όσους κινούνται αδικαιολόγητα μετά την απαγόρευση.

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και αναφορικά με την χρήση μάσκας, με τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή» όχι μόνο σε όσους δε φορούν, αλλά και σε αυτούς που φορούν τη μάσκα τους με λάθος τρόπο. Έντονη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας και σε ΜΜΜ, ελέγχοντας πληρότητες και μάσκες.



«Όχι μάσκα λόγω ζέστης»


Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη μη χρήση μάσκας είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στα μέσα μεταφοράς – πολλές φορές λόγω ζέστης, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που την φορούν αλλά με λάθος τρόπο. Οι αστυνομικοί ελέγχουν όσο περισσότερους προλαβαίνουν. Μέσα στα λεωφορεία, στις στάσεις, σε περαστικούς… ακόμα και επιβαίνοντες σε ΙΧ.

Στα «ραντάρ» των Αρχών βρίσκονται επίσης παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης που είτε χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους, είτε δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, είτε σερβίρουν ορθίους, ουρές χωρίς μέτρα έξω από καταστήματα, συνωστισμούς σε πλατείες όπως στο Βαρνάβα, το Χαλάνδρι και στην Παραλιακή καθώς και η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες που δεν επιτρέπεται.

Κύριες παραβάσεις είναι:

• Χρήση Εσωτερικών Χώρων Εστίασης
• Μη τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων
• Σερβίρισμα ορθίων
• Ουρές χωρίς αποστάσεις
• Συνωστισμοί σε πλατείες
• Κυκλοφορία 00.30-05.00

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πάντως ότι τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα επιβαρύνουν τελικά τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως εκτιμούν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο να απευθύνεται για μία ακόμη φορά προς τους λοιμωξιολόγους.«Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ωστόσο αν και εφόσον έχουμε έξαρση της πανδημίας, είναι σαφές από την κυβέρνηση πως όπου συμβεί θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα ή ακόμα και τοπικά lockdown.