Μαζί με τον Βασίλη Κικίλια στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, με τον υπουργό Υγείας να παίρνει αρχικά τον λόγο και να σχολιάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μιλώντας για αύξηση των νέων κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες αλλά και σταθερά καθοδική πορεία του δείκτη θετικότητας που βρίσκεται εντός… πράσινων επιπέδων δηλαδή κάτω του 4%.

Επίσης είπε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 21.136 πριν περάσει στα των εμβολιασμών.

Περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ο κ.Κικίλιας αναφέρθηκε καταρχάς στα ημερίσια κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Κάτω από τα 40 έτη έπεσε ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας ότι στο 7ήμερο μέσο όρο έχουμε 2.040 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη. Όπως ανέρφερε αύξηση παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι η Δυτική Ελλάδα, η Αττική, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο, ενώ αύξηση παρουσίασαν το Βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη και η Ήπειρος.

Αναφορικά με την έναρξη των εμβολιασμών, τόνισε ότι η χώρα ανοίγει τις πύλες της με ασφάλεια. Ο εμβολιασμός του ντόπιου πληθυσμού και των εποχικών εργαζομένων είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, γι αυτό έγινε η επιλογή τα νησιά να εμβολιαστούν με J&J.

Έτσι θα ανοίξουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα

Συγκεκριμένα είπε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 4.554.000 εμβολιασμοί και επίσης σήμερα θα ξεπεράσουμε 4.615.000 συνολικά, αλλά και πως 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Επίσης μίλησε για το σχέδιο εμβολιασμού κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά, τη «Γαλάζια Ελευθερία», λέγοντας πως για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στα νησιά και προσθέτοντας πως θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη


«Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς» απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, λέγοντας πως συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια για προβληματική παρτίδα εμβολίων και υπογράμμισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Ρέτσος: Nα προστατεύσουμε το brand της χώρας

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι το 2020 ήταν ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία του τουρισμού της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. Στόχος φέτος «είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να προστατεύσουμε το brand της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε πρωταγωνιστές της ανάκαμψης».

Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες» και ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία χώρας ασφάλειας και φιλοξενίας». Απέφυγε ωστόσο να θέσει ποσοτικούς στόχους.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την σύνεση που θα δείξει ο καθένας μας, συμπλήρωσε.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας: