Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό για την ελάφρυνση των επισφαλών δανείων των τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Ροδίτης πλοηγός φέρι μποτ Πάρης Κάκας δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά άλλο ένα καλοκαίρι όπως αυτό το 2020. Η πανδημία τον έκανε να χάσει εκατομμύρια.

«Όταν η τράπεζα έρθει να ζητήσει, θα πούμε “μας συγχωρείτε”»

Η αγωνία του για την επιστροφή των τουριστών, κάτι που αποτελεί κρίσιμο τεστ και για τις ελληνικές τράπεζες, που εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με τα υψηλότερα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη και την… κληρονομιά της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα ποντάρει στη σωτηρία του φετινού καλοκαιριού ώστε να αποτρέψει ένα νέο κύμα αθετήσεων πληρωμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις, που ήδη έχουν «γονατίσει» από το καταστροφικό 2020.

Η Ρόδος προσέλκυσε 2,4 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, ωστόσο μέχρι να ανοίξει φέτος ο τουρισμός θύμιζε πόλη-φάντασμα.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 25% των δανείων προς τον τουριστικό τομέα, το οποίο με τη σειρά του αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής οικονομίας, είναι πλέον μη εξυπηρετούμενο.

«Πέρυσι, ουσιαστικά, σταματήσαμε να πληρώνουμε», είπε ο κ. Κάκας, του οποίου η εταιρεία Sea Dreams είδε τα έσοδά της να καταρρέουν λόγω της πανδημίας.

Ενώ τα δεδομένα για τα δάνεια ανά οικονομικό τομέα είναι ασαφή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Μάνος Κονσόλας δήλωσε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στον τουριστικό κλάδο ανήλθαν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά την εκκαθάριση NPL δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από την κρίση του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 47,4 δισ. ευρώ (58 δισ. δολάρια) NPL ή 30,2% των χαρτοφυλακίων τους – 10 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στα 4 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό

Η κυβέρνηση έχει αντλήσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε να αποσύρει τη στήριξη μόνο σταδιακά, αλλά η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επιστρέψει.

Μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης, το 2020 ήταν η χειρότερή της χρονιά με μόλις 7 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 33 εκατομμύρια το 2019. Ο κλάδος έφερε έσοδα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ – λιγότερο από το ένα τέταρτο των 18 δισεκατομμυρίων του 2019. Φέτος, καθώς οι εμβολιασμοί είναι σε εξέλιξη, οι αρχές υπολογίζουν τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν στο 40% των επιπέδων του 2019.

«Εκείνοι που είχαν προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά την περίοδο άνθησης του 2018 και του 2019 έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανακάμψουν φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Μαγγίνας.

Την ίδια στιγμή, ενώ η αποπληρωμή των επισφαλών δανείων έχει προχωρήσει ομαλότερα από ό,τι αναμενόταν στην ΕΕ, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και πως γενικά ενδέχεται να υποτιμούν τους κινδύνους.

Επιπλέον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μετατόπιση του κινδύνου δανεισμού από τους ισολογισμούς τους μέσω του κυβερνητικού συστήματος «Ηρακλής» που ισχύει μέχρι τα τέλη του 2022, το πρόβλημα του χρέους παραμένει.