Θετικά είναι τα νέα που προκύπτουν από το πύρινο μέτωπο στο Σχίνο Κορινθίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον ΣΚΑΪ, η κατάσταση είναι καλύτερη, με τις αναζωπυρώσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι τα δεδομένα θα είναι καλύτερα τις επόμενες ώρες, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να βοηθήσουν στις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί σε πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που καίει από το βράδυ της Τετάρτης, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει το βράδυ του Σαββάτου.

Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία και στην Αττική συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πάνω από 55.000 στρέμματα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Περισσότερα από 55.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει μέχρι σήμερα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης.

Μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά δίνει η επιχειρησιακή μονάδα Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς έπαιξε η ξηρασία καθώς για 26 ημέρες δεν σημειώθηκε καμία βροχόπτωση στην περιοχή.

Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες με μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

Όπως αναφέρει το Meteo, αναφορικά με το τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας είναι τα εξής: «Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019».

Τι πυροδότησε την καταστροφή

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:
  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
  • Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

  • Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
  • Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
  • Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.